Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Județul BN va folosi la testarea pentru COVID 19 un aparat Real Time PCR aflat în inventarul DSV. Prefectul a anunțat cum va funcționa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prefectul Stelian Dolha a anunțat astăzi într-o conferință de presă că în curând va putea fi folosit în  testările pentru noul coronavirus un aparat existent în inventarul Direcției  Sanitar Veterinare Bistrița-Năsăud, Real Time PCR, același tip care este folosit și pentru testările COVID 19.

Dolha a explicat că aparatul fusese achiziționat în urmă cu câteva luni pentru teste de uz veterinar pentru alte tipuri de coronavirus, nu a fost folosit niciodată de la achiziție  și că după apariția crizei epidemiei nu s-a știut dacă poate fi folosit și pentru testare COVID 19. Prefectul a mai spus și că a discutat încă de ieri la ANSVSA, dar și cu conducerea DSV și DSP pentru viabilizarea aparatului pentru testări COVID, achiziție de kituri și instruirea medicilor laboranți care-l pot utiliza.

Prefectul a mai spus că există 10 aparate în toată țara la DSV-uri și că cel târziu astăzi, după declararea stării de urgență  va fi semnat la nivel guvernamental un protocol între Agenția Națională Sanitar Veterinară și Ministerul Sănătății pentru preluarea la nivelul direcțiilor de sănătate județene  cu titlu de împrumut a aparatelor Real Time PCR : ”Protocolul dintre cele două ministere cred că o să-l avem astăzi. Kiturile le va cumpăra DSP,  nu se pune problema banilor pentru achiziție. Va trebui să facem niște pași ca să obținem mult mai repede rezultatele. Sunt doar zece aparate în România care sunt compatibile pentru coronavirus și unul dintre ele este la Bistrița, acesta este norocul nostru. Trebuie să ne grăbim, și cei de la Mureș îl cer și au și specialiști pregătiți, pentru a avea cât mai repede rezultate. Eu cred că putem închide această poveste și să o rezolvăm cu ajutorul DSP și DSVSA” .

În acest moment problema este personalul medical care să poată folosi aparatul, însă prefectul spune că problema  este rezolvabilă: ”nu avem personalul calificat, medicii de laborator care să facă analizele. Putem trimite de la DSP doi medici de laborator și de la DSVSA un medic veterinar, deci s-ar putea forma o echipă. Instruirea ar putea dura chiar și o singură zi, sau ceva mai mult fiindcă sunt medici specializați”. De altfel premierul Ludovic a anunțat ieri într-o conferință de presă că există aceste aparate la Direcțiile sanitar veterinare și că vor fi folosite pentru testarea pentru COVID 19 în cel mai scurt timp.

Județul Bistrița-Năsăud are o mare problemă cu testele care depistează noul coronavirus, după ce singurul laborator care face teste în Transilvania, cel de Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj este depășit de numărul mare de cereri și întârzie cu zilele rezultatele. Prefectul Stelian Dolha a explicat că nu se pot face mai mult de 70 de testă zilnic și că sunt alte sute în așteptare, inclusiv cele 95  transmise de la Bistrița: ” inițial ne veneau rezultatele în 24  de ore, uneori 48, acum s-a întârziat câteva zile. Am discutat și cu prefectul de Cluj, însă asta ritmul”.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu