Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Șeful Camerei de Comerț BN la braț cu șeful județean al PSD-vizită prin companii la colectat sugestii pentru o petiție adresată Guvernului. Ce explicații oferă Bar

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După un turneu prin birourile managerilor marilor companii din județ, președintele Consiliului Județean și al PSD, Radu Moldovan, însoțit de șeful Camerei de Comerț, Vasile Bar au redactat un document pe care susțin că l-au trimis Guvernului și Parlamentului în care cer măsuri pentru mediul de afaceri.

Niciunul nu s-a sinchisit însă să se întâlnească cu reprezentanții în teritoriu ai Guvernului:  prefectul sau măcar subprefectul, pentru a da mai multă substanță demersului și i-au lăsat exclusiv șefului PSD BN partea de comunicare, fără a trimite presei vreun comunicat. Radu Moldovan în schimb și-a postat pe pagina de facebook o adevarată galerie foto din birourile managerilor companiilor vizitate, în care pozează în salvator al mediului de afaceri, cu o postare în care enumeră zeci de solicitări, unele ignorate complet de guvernele PSD.

Moldovan scrie de pildă despre ”rambursarea urgenta a TVA-ului catre toate firmele cu cereri de rambursare aprobate, dar și plata in regim de urgenta a obligatiilor statului catre firme” în condițiile în care este de notorietate faptul că Guvernul Dăncilă a omis plata mai bine de un an a restituirilor de TVA și decontarea concediilor medicale plătite de firme angajaților, totul pentru a ține deficitul pe 2019 în limita impusă de UE, iar Guvernul Orban a plătit în decembrie toate aceste datorii .

Ce spune Bar despre turneul la braț cu Moldovan 

Reporterul Bistrița Express l-a contactat pe șeful Camerei de Comerț din Bistrița-Năsăud pentru lămuriri despre acest demers. Vasile Bar a promis ca va trimite și presei lista solicitărilor pe care mediul de afaceri l-ar fi încredințat lui și mai ales președintelui Consiliului Județean, însă nu a făcut-o nici măcar până la sfârșitul zilei. Întrebat dacă nu s-a gândit să organizeze o întâlnire cu oamenii de afaceri, la care să invite și reprezentantul în teritoriu al Guvernului, Bar a spus: ” au fost întâlniri punctuale, pentru că firmele mari au și solicitări care-i privesc mai mult pe ei, ține de intimitatea acestor firme(?!)” iar despre întâlnirea cu prefectul S Bar a răspuns că știa că prefectul Stelian Dolha e un om ocupat în calitatea lui de președinte al comitetului pentru situații de urgență și că aștepta o invitație de la acesta.

La întrebarea dacă au contactat măcar subprefectul, Bar nu a dorit sa răspundă. A replicat însă: ” Să știți că eu nu sunt membru PSD”, deși reporterul Bistrița Express nu l-a întrebat asa ceva.

De ce a trimis lista revendicărilor alături de presedintele PSD BN: ”pai nu ei au votat guvernul Orban?”

Întrebat și de ce a considerat că președintele PSD BN poate influența o decizie a Guvernului, Bar a răspuns năucitor: ” Păi PSD a votat investirea Guvernului Orban. Dacă nu erau ei nu era votat . ..Am trimis solicitarea și la președintele Camerei Deputaților, la domnul Ciolacu”. 

Cere în numele firmelor publicarea listelor cu izolatii și cei aflați în carantină

Lista de 25  de solicitări pe care Radu Moldovan le-a trecut în petiția pe care managerii companiilor din Bistrița-Năsăud ar fi fost de acord să le transmită Guvernului, fără însă să-și asume prin semnătură vreun document, și postată pe pagina sa de facebook  cuprinde de la solicitări economice pentru companii și firme, multe pe care Guvernele PSD le-au ignorat de-a lungul timpului, până la facilități pentru persoanele fizice. Lista cererilor cuprinde și prevederi  aberante, fără  nicio legatură cu mediul economic: publicarea listelor cu cei aflați în izolare/carantină național sau măcar local(?!):” Publicarea la nivel national sau cel putin local a listelor cu cetatenii aflati in carantina/izolare si localitatile unde se gasesc acestia, astfel incat sa putem monitoriza respectarea ” cere presedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud 

 

Ce a mai scris Radu Moldovan pe pagina sa de facebook ca argument : ”Având în vedere situația gravă prin care trece omenirea și implicit România, alături de Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Dl. Vasile Bar, am avut o serie de întâlniri și consultări cu cei mai mari angajatori din județ! Astăzi am transmis către Guvernul României, Camera Deputaților și Senatul României, o serie de propuneri agreate cu mediului de afaceri, menite să susțină economia României” scrie șeful PSD Bistrița-Năsăud.

Pe lista de pe pagina de facebook sunt trecute printre altele: urgentarea recepțiilor și plăților lucrarilor efectuate în lunile ianuarie si februarie pe proiectele de infrastructură, semnarea acordurilor de finantare și continuarea lucrărilor pentru marile proiecte publice (POIM, POR, PNDL), garantarea de credite pentru capital de lucru pentru firmele care au bani blocati in lucrari de infrastructura, care sa fie trase pentru plata facturilor; Aprobarea costurilor suplimentare generate de cresterea costurilor, in special cele de logistica si de curs valutar, pe perioada epidemiei de COVID-19.. organizarea unor terminale de marfuri in zona Ardealului (?) care sa deserveasca firmele exportatoare”

Radu Moldovan mai cere rambursarea urgenta a TVA-ului catre toate firmele cu cereri de rambursare aprobate;
Amanarea platii TVA-ului si a altor obligatii fiscale, fara plata unor dobanzi sau dobanda de politica monetara a BNR, pentru firmele care isi continua activitatea;
Plata in regim de urgenta a obligatiilor statului catre firme, etc”.

Share.

About Author

Lasă un comentariu