Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul PMP Ionuț Simionca cere Guvernului plata subvențiilor pentru fermieri doar în baza unei declarații

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Deputatul PMP  Ionuț Simionca,  i-a cerut  ministrului Agriculturii și dezvoltării Rurale să înlocuiască cererea unică de plată depusă la APIA și toate birocrația aferentă acesteia cu o soluție mult adecvată actualei crize a noului coronavirus. o declarație pe proprie răspundere a fermierului

Criza generată de pandemia COVID-19 a obligat cele mai multe instituții publice să se debirocratizeze și să se digitalizeze. Statul trebuie să rezolve problemelor stringente ale cetățenilor și, în același timp, trebuie să își protejeze funcționarii în fața riscului de răspândire a Coronavirusului. În acest context, vă propun o procedură care poate să deblocheze plățile subvențiilor directe pentru agricultori, în contextul în care APIA a suspendat depunerea cererilor unice de plată pentru fermieri. Mai precis, vă rog să fiți de acord cu înlocuirea cererii unice de plată, pe care fiecare fermier trebuie să o depună anual la APIA, cu o declarație pe proprie răspundere a fermierului”, explică Ionuț Simionca într-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Simionca explică și cum ar trebui să arate această procedură simplificată: ” fermierul poate declara: că se găsește în aceeași situația ca anul trecut – dacă efectivele de animale și/sau parcelele și culturile nu s-au schimbat în raport cu anul precedent; sau că, față de anul trecut, au survenit modificări ale efectivelor de animale și/sau ale parcelelor și culturilor raportate în anul precedent, cu menționarea schimbărilor” este soluția deputatului Simionca

Reamintim că APIA a suspendat depunerea cererilor unice cu o lună de zile, demers pentru care a cerut derogare de la Comisia Europeană.

Cum ar vedea în schimb soluția deputatul Simionca: ”În perioada crizei epidemiologice, aceste declarații ar putea fi colectate chiar de primării, urmând ca primăriile să le expedieze ulterior la APIA, iar plățile să se facă în conformitate cu aceste declarații.Propunerea mea are în vedere nevoia de a continua acordarea subvențiilor agricole directe și pe perioada crizei, iar când spun acest lucru nu mă gândesc doar la fermieri-beneficiari direcți, ci și la populația României care are mare nevoie, și în această perioadă, de hrană”, a explicat deputatul PMP Ionuț Simionca.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu