Prima ședință din istoria Consiliului Local Bistrița, desfășurată vineri de la ora 10,00 în sistem de videoconferință online, din pricina stării de urgență, n-a fost totuși câtuși de puțin publică. Și aceasta pentru că în epoca informației la un click distanță ședința online s-a ținut în circuit închis. Teoretic publicul a avut acces în sala de ședințe, însă ceea ce era proiectat pe ecrane rula aproape fără sunet. Deși inițial purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița a vorbit despre un link de youtube unde să poată fi urmărite dezbaterile, în realitate sistemul folosit, de tip conferință zoom nu a permis această soluție tehnică. În cel mai bun caz jurnaliștii ar fi putut fi invitați în sistemul de videoconferință, însă nimeni nu și-a bătut capul cu o asemenea soluție.
Deși a fost o ședință ordinară au avut acces la dezbateri online doar consilierii locali, fiecare de acasă de la el, primarul și viceprimarii din birourile lor și o parte din aparatul de specialitate a Primăriei Bistrița, care din sala de ședințe a Consiliului Local asigura fie suportul tehnic, fie era solicitat să intervină punctual de către consilieri.
Reporterul Bistrița Express a fost prezent în sala de Consiliu Local și a asistat inclusiv audio la o parte a ședinței, însă doar datorită amabilității unuia dintre cei din aparatul tehnic care i-a permis accesul la același PC.
In sedință s-a votat online că e permis să se voteze online. Unii consilieri spun că nu e în regulă
Pentru că regulamentul Consiliului Local Bistrița nu prevedea posibilitatea unor ședințe desfășurate în acest mod, Executivul a recurs la un artificiu: a supus votului la primul punct al ordinii de zi un proiect care să modifice regulamentul, după care și-a văzut de ordinea de zi afișată pe site.
Consilierul Local Ioan Peteleu spune că ședința de astăzi nu ar fi fost tocmai legală din mai multe motive: în primul rând pentru că nu s-a modificat regulamentul Consiliului Local într-o sedință separată și deîndată, la care să se asigure eventual acces pe rând la vot consilierilor, așa cum s-ar fi întâmplat în multe locuri: la București, Cluj sau Sibiu. El spune că nu e în regulă să votezi într-o ședința online ca ai modificat regulamentul ca să permită ședințe online și în al doilea în rând nu este acceptabil și nici legal să nu poți asigura caracterul public al ședințe ordinare de Consiliu Local.
Un comentariu
Cu MUTU saf la butoane e bine si asa !