UPDATE: Raportarea de la ora 13,00 la nivel național indică cea mai mare creștere a numărului de îmbolnăviri: într-o singură zi s-au mai adăugat 308 cazuri, iar bilanțul este de 1760 de pacienți confirmați. România se apropie mai repede decât s-a estimat de scenariul nr 4 cu 2000 de îmbolnăviri, care era estimat inițial pentru sfârșitul săptămânii viitoare.
În ultimele 24 de ore au mai ajuns în carantină în spațiile din județul Bistrița-Năsăud încă 44 de persoane, marea majoritate revenite în țară din zonele roșii. Excepție fac șapte dintre aceștia, între care doi copii care au intrat în carantină pentru că nu au respectat regimul izolării la domiciliu. În total în acest moment există 217 oameni în centrele de carantină, doi fiind deja pe picior de plecare după rezultatele testărilor au ieșit negative. De altfel la ultimele testări 18 persoane din județ au primit vestea bună: a venit rezultatul testelor și nu sunt infectați cu noul coronavirus.
UPDATE 2: Oficial județul Bistrița-Năsăud are 4 persoane infectate cu COVID 19, însă în total sunt 6 cazuri cu tot ce a documentat presa, iar 3 dintre aceștia sunt din Năsăud. Lor li s-ar mai fi adăugat încă 2 cazuri, rude de gradul 1 si 2 ale femeii din Salva, internată în trei spitale înainte de a ajunge la Spitalul de Boli infectioase din Cluj. Informația referitoare la cazurile 7 si 8 nu a putut fi însă confirmată oficial.
A crescut semnificativ și numărul celor aflați oficial în izolare la domiciliu :sunt 3532 de persoane în izolare la domiciliu, potrivit Instituției Prefectului. Ei sunt monitorizați atât la nivelul DSP, cât și a Instituției Prefectului , iar patrule de jandarmi și polițiști verifică periodic dacă sunt la domiciliu. Cei care nu sunt găsiți acasă atunci când se face verificarea sunt trimiși în centrele de carantină pentru 14 zile și suportă amenda maximă de 5000 de lei.
Vârsta media în România a celor infectați este de 46 de ani. Majoritatea sunt femei
Potrivit statisticilor Grupului de Comunicare Strategică vârsta medie a celor infectați este de 46 de ani, iar femeile sunt cele care predomină între cei aproape 1500 de persoane infectate din statisticile de până la ora 13,00 din 29 martie. În total, pe categorii de vârstă 57 % au între 19 și 57 de ani, între 51 și 69 de ani sunt 29%, iar peste 70 de ani sunt doar 6% infectați. Cei mai puțini afectați în România sunt copiii si adolescentii, cu 3% grad de infectare.
38 de decese, cei mai mulți din Suceava
La capitolul statistici negre ale Covid 19 cele mai multe decese din România au fost înregistrate în județul Suceava (26,5%)și au murit în spitalul Județean de Urgență , acolo unde s-au infectat o mare parte din personalul medical, la capătul unui lanț de nereguli. Restul decedaților provin din Arad( 17.6%), București( 8.8%) la egalitate cu Timisul ( 8.8%) și Neamțul.