Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Curiosul caz al decesului nr 4 al județului: bărbat mort în spital, confirmarea ca e COVID 19 după un priveghi cu scandal

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Decesul cu numărul 4 cu infectare cu coronavirus din Bistrița-Năsăud, al unui bărbat de 59 de ani din Pintic, comuna Teaca a provocat o adevărată reacție în lanț. Omul se afla în izolare la domiciliu împreună cu fiul său și concubina, după ce revenise în țară din Elveția, unde consultase un medic pentru afecțiunea renală de care suferea.

UPDATE, ora 19: cazul de la Pintic a fost confirmat de Grupul de Comunicare Strategică si trecut pe buletinul de informare oficial la numărul 124. Județul mai are însă un caz, al 6-lea trecut pe același buletin informativ: este vorba de un bărbat de 66 de ani , internat la Boli Infectioase în 28 martie, confirmat în 29 martie, dar decedat în 3 aprilie. Avea leucemie și diabet zaharat tip II.

Cu câteva zile înainte să iasă din izolare bărbatul care avea probleme renale serioase și un diabet scăpat de sub control a ajuns cu ambulanța la spitalul Județean Bistrița-Năsăud, și potrivit managerului general, Gabriel Lazany, contactat telefonic de Bistrița Express,  a murit la 48 de ore de la internare, în 31 martie :  avea  insuficiență renală, diagnostic trecut și pe certificatul de deces. În timpul internării omul a fost testat si pentru coronavirus, în condițiile în care revenise recent dintr-o țară din zona galbenă, iar rezultatul a ajuns la Spitalul Județean în seara zilei de 2 aprilie așa cum a confirmat managerul Lazany.

Au tinut priveghi cu public desi iesiseră atunci din izolare si ruda lor fusese infectată cu COVID 19

De cealaltă parte, potrivit primarului din Teaca, Iustian Muntean, rudele au fost chemate de urgență să-i ridice trupul decedatului și să-l îngroape. ” Ei spun că i-a sunat un doctor, Moldovan, care le-a cerut să ridice corpul, că altfel îl trimit pe decedat cu poliția”. Însă pe certificatul de deces  era trecut ” insuficiență renală” și nici măcar acum oamenii nu cred că ruda le-a murit infectată cu coronavirus, doar era bolnav de mult vreme, cu rinichii. Ba după ce i s-a confirmat cu greu primarului că a fost COVID 19, adică vineri dimineața, oamenii au refuzat să creadă:” ne minti domn primar, pe certificatul de deces nu scrie asa ceva”, i-au replicat rudele defunctului.

Si mai rău decât atât, rudelor: un fiu și concubina bărbatului, tocmai le expirase termenul de ieșire din izolare, iar pe certificat nu scria ca defunctul a murit infectat cu COVID 19. Primarul ne-a mai spus și că apelurile lui către rude de a aștepta rezultatul testului înainte de a ieși din izolare nu a avut niciun efect, iar de la DSP toată ziua de joi primarul nu a primit niciun răspuns.

Între timp  cu mortul în casă, oamenii, care locuiau în mijlocul unei comunități mari de romi , au ținut și-un parastas seara târziu la care ar fi participat zeci de persoane, așa cum indică mai multe filmări făcute de vecini și transmite de presa locală. Sesizați că s-au adunat mai mult de 8 oameni, cât permite ordonanța militară, dar fără să stie decât ca e vorba de oameni in izolare, polițistii au descins în zonă: n-au mai găsit decât familia si mortul: ” Joi la ora 22,30 a fost primită sesizarea că la un priveghi în Pintic erau mai multe persoane decât permite legea, atunci când au ajuns acolo au găsit doar familia. Ulterior colegii au intrat în posesia mai multor filme, urmeaza identificarea persoanelor., numai ieri colegii mei au dat sanctiuni de 50 000 de lei pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare” a explicat Crina Sârb.

Nici până la această ora cazul nu este însă din punctul de vedere al autorităților centrale, un caz confirmat, deși atât DSP-ul cât și Spitalul Județean primiseră confirmarea de la laboratorul din Cluj că bărbatul de 59 de ani era infectat cu Covid 19. Cel care comunică asemenea cazuri este Grupul de Comunicare Strategică, cel care nu l-a transmis cazul nici măcar vineri după amiaza pe fluxul comunicării naționale.

Intrebat de Bistrița Express de ce a fost transmis corpul familiei înaintea de a sosi rezultatul testelor pentru coronavirus, managerul Lazany a spus că așa e procedura:„ l-am trimis rudelor sigilat, asa cum este procedura. Nu-l puteam ține  la Spital”.

Primarul din Teaca este revoltat. S-a chinuit câteva zile să afle de la DSP dacă omul din Pintic era infectat cu coronavirus. A aflat la trei zile după ce a murit: ” oamenii sunt revoltati, vociferează, spun că am inventat, ca nimeni nu le-a scris negru pe alb ca a murit de Covid 19  Mi-au spus să scriu eu. Dar ce sunt eu medic legist? ” el se teme și pentru că oamenii au circulat, s-au adunat în casa defunctului si virusul se va răspândi de la rudele acestuia, asimptomatice , însă netestate pentru că oamenii aceia au stat cu două săptămâni în acea casă.  ” nu se poate să nu se comunice nimic” s-a plâns primarul Damian Iustian Muntean.

Grupului de Comunicare Strategică, greu cu numaratoarea

Moartea omului de la Pintic ar fi fost raportată de la Bistrița către Grupul de Comunicare Strategică încă de aseară, susțin surse Bistrița Express, însă Grupul nu l-a inclus în statistica oficială. Ultima raportare de la ora 16,00 , care făcea trimitere până la 122 de cazuri nu făcea referire la cazul din Pintic, deși ultimii raportați erau din 2 si 3 aprilie. În cele din urmă cazul a apărut pe buletinu de la ora 19,00, la o zi după ce a fost confirmat.

Share.

About Author

Lasă un comentariu