Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Un biochimist egiptean va lucra în echipa care va face testele pentru Covid 19 ale DSP. Prefectul Stelian Dolha a anunțat de când încep testele. La Spitalul Județean a fost achiziționat un alt PCR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un doctor în biochimie clinică, de naționalitate egipteană a fost cooptat în echipa care va opera testrările pentru Covit 19 pe  aparatul Real Time PCR de la Direcția Sanitar Veterinară și Securitate Alimentară Bistrița-Năsăud. Prefectul Stelian Dolha a anunțat astăzi într-o videoconferință cooptarea specialistului egiptean, Mohamed Attya Serour (foto) în echipa care va începe testările în câteva zile la sediul DSVSA, în  parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică BN.

Dolha a explicat și că una dintre cele mai mari probleme întâmpinate în punerea în funcțiune a aparatului, achiziționat de DSVSA pentru propriile testări în decembrie înaintea crizei coronavirusului, a  fost lipsa specialiștilor care să poată opera teste de biologie moleculară. Cu resurse umane limitate la Direcția de Sănătate Publică: un singur medic și un asistent au acceptat să fie trimiși sa facă training pentru testările COvid 19, marea provocare a fost să găsească oameni care să poată lucra pe aparatul de ultimă generație, a explicat Dolha. Pe lângă tânăra biochimistă, angajată a Institutului Academiei Române, Alina Rus (foto) care s-a oferit voluntar pentru a face testări la Bistrița, după ce a făcut practică pe un PCR, venirea în echipă a biochimistului egiptean, Mohamed Attya Serour  cu un doctorat la Universitatea din Calabria, cu experiență în testările pe Real Time PCR, aparatul standard in toată lumea pentru testările Covid 19. De altfel doctorul în biochimie va fi angajat inclusiv la DSP și va ajuta în trainingul celorlalți medici și laboranți care vor lucra pe Real Time PCR. Potrivit CV-ului biochimistului acesta a lucrat inclusiv cea mai mare parte în Arabia Saudită până în 2012, dar ș în Italia și în Olanda.

Real Time PCR-ul de la DSVSA va opera la început cu kituri achizitionate de donatori privați în valoare de 27000 de lei urmând ca odată ce vor sosi kit-urile  de extracție și prelucrare achizitionate de Ministerul Sănătății vor ajunge la Bistrița să lucreze si cu acestea. Dolha a mulțumit celor doi donatori privați  care au contribuit cu bani la achiziționarea Kit-urilor donate: secretarul de stat Diana Morar și firmei Mis-Grup SRL.

Lucrurile acolo, la DSVSA,  în sfârşit, se mişcă. Avem o echipă de specialişti, doi medici de laborator, care a avut deja un training la Alba Iulia,   şi de două zile sunt la laboratorul din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare unde îşi creează procedurile de lucru interne de care au nevoie. Nu e chiar atât de simplu, dar e clar că suntem pe drumul cel bun şi paşii înspre a finaliza sunt scurţi, mici. Luni seară am reuşit să achiziţionăm şi kit-urile de la Unifarm. Kit-urile le-am achiziţionat printr-o variantă privată, prin sponsorizare. Nu sunt din bani publici, le mulţumesc celor cu inimă mare care au făcut aceste donaţii – Mis Grup şi dl. Emil Iugan şi secretarul de stat Diana Morar” a declarat prefectul Dolha.

Spitalul Județean si-a cumpărat propriul PCR. Acum vor fi două în județ: unul la DSVSA, celălalt la SJU

Tot astăzi Spitalul Județean de Urgență BN a anunțat prin vocea președintelui Consiliul Județean, Radu Moldovan achiziția propriului PCR Real Time, cumpărat din bugetul propriu. Radu Moldovan a postat pe pagina de facebook un filmuleț, pe care l-a trimis și presei în care prezintă, îmbrăcat în halat și cu mască, aparatul cumpărat pentru Spitalul Județean alături de un medic care va lucra pe aparat. Moldovan trece dintr-o încăpere în alta în laboratorul care găzduiește aparatul de testare și promite că testările vor începe foarte repede pentru ca Spitalul are o echipă și la nevoie va mai avea una.

: ” Am ținut foarte mult să ne descurcăm pe cont propriu, fără să mai așteptăm sprijin și am comandat acest aparat din timp. #OMS a transmis încă de la începutul pandemiei să „testăm, testăm, testăm”, iar acum vom putea să facem acest lucru în județul nostru, fără să mai existe acel decalaj de câteva zile până la confirmarea/infirmarea rezultatelor infecției, din cauza faptului că testele erau trimise la Cluj.” a fost explicația care însoțește postarea.

 

 

Share.

About Author

2 comentarii

    • Simona Bozbici în

      Occidentalii i-au dau numele astuia aparatului de testare..Si e singurul folosit in intreaga lume pt Covid 19. e drept ca unora ne zumzaie la ureche numele. Partea draguta e ca multi dintre laborantii/medicii de rit vechi, cei care au cunoscut binefacerile PCR ului de care vorbiti, nu se pot adapta sa lucreze pe aparatul PCR. De inscris nu va inscrieti, iar despre CJ-ul trebuie spus ca la ora asta nu mai coordoneaza Spitalul Județean, care e din 3 aprilie al Ministerului Sanatatii. Deci intrebarea ar trebui reformulata

Lasă un comentariu