Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Starea de urgență a fost prelungită încă o lună-a anunțat președintele Iohannis. 14 mai e noul termen până la care durează starea de urgență

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că a semnat decretul de prelungire cu încă o lună a stării de urgență pe teritoriul României: ” 346 de oameni au pierdut bătălia cu acest virus nemilos.  346 oameni au lăsat un gol imens în familiile lor… Criza aceasta nu poate fi depășită decât împreună” a spus printre altele președinte.

Starea de urgență pe teritoriul României ar urma să fie extinsă astfel până în 14 mai, timp în care scolile rămân închise iar măsurile speciale luate prin ordonanțele militare își vor produce în continuare efectele și probabil vor mai urma și altele: ” niciun pas înapoi în această luptă” a spus președintele Klaus Iohannis.
-” In pofida restrictiilor fara precedent, nu exista semne certe a unei eventuale incetiniri a pandemiei.
Cu siguranta ca fara aceste masuri de izolare, ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor. Este scenariul pe care ne-am propus inca de la inceput sa il evitam. Dragi romani, pericolul inca nu a trecut, iar o relaxare a pericolului, cum cer cu inconstienta unii polticieni, ar duce la suprapopulare spitalelor si o presiune uriasa pe sistemul sanitar. Stati acasa pentru a ne putea recapata viata cat mai repede. Nu putem permite niciun pas inapoi. Vor fi luate noi masuri si reglementari. Sunt necesare prevederi care sa faciliteze functionarea administratiei, justitiei, serviciilor esentiale” a declarat președintele care a mai vorbit inclusiv despre
plafonarea preturilor la medicamente si la serviciile de stricta necesitate, alimente, carburanți.

”O mențiune speciala pentru situația in care se va constata o scădere a preturilor la gaze si energie pe piețele regionale: Guvernul va lua măsuri ca ele sa se reflecte în prețul plătit de consumatori” a mai spus președintele.

Cei care nu-și indeplinesc atribuțiile în domeniul sănătății și asistentei sociale pot fi demisi .Decretul mentioneaza posibilitatea ca managementul unitatilor sanitare publice civile sa poata fi asigurat de militari.
– Termenele de preaviz in sistemul sanitar si MAI se suspenda pe durata starii de urgenta.

”Sunt doar cateva dintre masurile din noul decret, obligatorii pentru a depasi cu pierdei cat mai putine criza grava in care ne aflam. Cu toti vrem sa ne reintoarcem la viata de dinainte. Depinde de noi cat de repede se va întampla. Fac un apel la toti cei care cred ca lucrurile nu sunt atat de grave si continua sa ignore reglementarile: Nu pacaliti institutiile statului, va pacaliti singuri, pe voi, pe cei dragi, pentru ca ii puneti in pericol” a mai spus președintele Iohannis.

Prelungirea stării de urgență va trebui votată în Parlament. Primul decret de instituire a stării de urgență a fost semnat în 16 martie și a fost votat de parlamentari în 19 martie.

Material în curs de editare

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Necesitatea prelungirii stării urgență cu încă 30 de zile are efecte negative nu doar asupra situatiei economice a țării ci si asupra sistemului educational cu consecinte pe termen lung. In decretul de prelungire a stării urgență se spune clar că: „școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online”. Chiar dacă se face un îndemn la organizarea de activități didactice online, trebuie spus că posibilitătile pentru majoritatea unitătilor de învățământ sunt limitate. Si în plus nu toate disciplinele din sistemul de învățământ se pretează la acest mod de predare. Ba mai mult în școlile cu profil tehnologic accentul cade pe latura practică a procesului educational, ceea presupune prezența fizică a elevului sau studentului în laborator sau atelier.
    Si fiindca veni vorba de școli cu profil tehnologic, trebuie stiut că mâine 15 aprilie, 2020 Liceul Tehnologic Agricol din Bistriţa aniversează 150 de ani de existenta, in conditii de pandemie generată de COVID-19.
    Asadar, Liceul Tehnologic Agricol, din Bistrita, este una din cele mai vechi scoli de profil din Ardeal care isi datorează existenta etniei sasilor transilvăneni. După cum se ştie, la 12 decembrie 1868, Forumul Universităţii Săseşti din Sibiu hotărăşte, ridicarea a trei şcoli de agricultură în Transilvania, dintre care una urma să se înfiinţeze la Bistriţa. Aceste şcoli aveau drept scop să instruiască tinerii agricultori saşi, cu noile descoperiri europene în domeniul culturii plantelor şi creşterii animalelor, după sute de ani de agricultură tradiţională. In urma acestei hotarâri , şcoala de agricultură Bistriţa si-a deschis porţile la 15 aprilie 1870 si de atunci functionează fără întrerupere.

Lasă un comentariu