Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Durerile de dinți după starea de urgență. Marius Pop spune ce reguli trebuie respectate la stomatolog

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Un set de măsuri pentru dentiști a fost dat publicității de Colegiul Național al Medicilor Stomatologi. Doctorul Marius Pop, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Bistrița-Năsăud, le explică pentru Bistrița Express.

După 15 mai, când se încheie starea de urgență, cabinetele stomatologice se redeschid respectând noile normative anunțate public de Colegiul Național al Medicilor Stomatologi. ”Măsurile sunt mai mult decât bune, (…) sunt foarte potrivite și foarte bine adaptate la situația în care suntem acum”, consideră Marius Pop (64 de ani), stomatolog de ani buni la Bistrița, totodată președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistrița-Năsăud (foto 1 și 2).

           

Acesta mai spune că mulți colegi de-ai săi erau speriați că li se vor cere foarte multe dotări care necesită o grămadă de bani. Liderul stomatologilor bistrițeni e bucuros că propunerile trimise din teritoriu au fost luate în seamă: ”Suntem mulțumiți cum au ieșit aceste recomandări”.

Noile măsuri, pe înțelesul tuturor

La intrarea în cabinet îi așteaptă pe pacienți un covoraș cu antiseptic, pe bază de clor. Este una dintre noile măsuri și prima cu care se întâlnesc cei care au nevoie să meargă la dentist. Dacă merg fără programare telefonică, Marius Pop spune că pacientul va fi preluat de asistentă, nu înainte să-i dea botoșei în picioare, și dacă nu e nimeni în cabinet și pacientul se numără printre clienții fideli și i se cunoaște istoricul medical, este preluat. Dacă nu se numără printre aceștia e programat pentru o dată ulterioară. Iar dacă cazul constituie o urgență este trimis la Unitatea de Primiri Urgențe.

Cei care se programează telefonic trebuie să știe că astfel se face triajul epidemiologic, adică i se adresează întrebări legat de starea de sănătate, dacă a fost în izolare sau a intrat în contact cu vreun suspect ori vreun bolnav de COVID-19. Întrebat dacă un triaj epidemiologic telefonic este suficient și sigur, liderul stomatologilor bistrițeni afirmă: ”Da, se poate, dacă pacientul este sincer. Dacă nu e sincer, nu e corect, atunci se schimbă problema”. Oricum, la venirea la dentist el completează un chestionar, iar medicul își dă seama când îl vede dacă este sănătos ori ba.

Fiecare pacient îl tratăm ca posibil infectat, cu hepatită sau COVID-19”, subliniază stomatologul. Dentiștii folosesc varii substanțe. Biocide de mai multe tipuri. ”Fiecare cu ce s-a obișnuit. Până acum credeți că nu s-a făcut igienizarea cabinetelor? Pentru hepatită, pentru TBC, pentru SIDA? Credeți că ne-am ferit?”, afirmă acesta. Unii dintre dentiști foloseau și în trecut viziere, și botoșei, alții lămpi ultraviolete. Fiecare, după putință.

Pacienții nu trebuie să se întâlnească

După ce trece de covorașul cu dezinfectant de la intrare și i se dau botoșei, intră în interior, se verifică dacă poartă mască de protecție. Dacă nu, i se dă una. Apoi e invitat la toaleta pacienților ca să se spele pe mâini. Următorul pas e să aștepte să fie invitat în cabinet, timp în care completează un chestionar prin care, pe proprie răspundere, semnează că acceptă indicațiile și tratamentul doctorului. Până să intre, telefonul ori poșeta, depinde de caz, i se pune într-o pungă, și e lăsat/lăsată înafara cabinetului. Înăuntru i se oferă un halat de unică folosință, servețele bacteriene. După ce medicul e și el echipat începe procedura stomatologică.

Când aceasta se finalizează, pacientul poate să iasă pe aceeași intrare, iar dacă acel cabinet are o altă ieșire, atunci pacienții nici nu se văd. Între consultațiile acestora, explică Marius Pop, trebuie să fie minimum 20 de minute, perioadă în care se dă cu mopul și dezinfectant pe jos, în sala de așteptare și în cabinet. Apoi se pun în funcțiune ultravioletele – această măsură e opțională pentru că nu toate cabinetele sunt dotate cu acestea. Se curăță cu biocid masa pe care erau ziarele – unde după 15 mai, nu trebuie să fie nimic, nicio gazetă. Și se aerisește. Apoi intră următorul pacient.

 

Sursă foto: arhivă personală dr. Marius Pop

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu