Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Reacția prefectului după conferința cu derapaje politice de la Centrul de Transfuzii ”E inadmisibil să folosească în felul acesta o instituție care servește viața”. Ce spune despre aparat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prefectul Stelian Dolha a avut astăzi o reacție dură la adresa modului în care Centrul Județean de Transfuzii sanguine a fost folosit pe post de tribună politică la o conferință de presă în care a fost prezentat noul echipament de recoltare a plasmei cu anticorpi de la bolnavii de Covid 19, primit în folosință gratuită pentru un an de Spitalul Județean de Urgență  de la o companie privată care a mai donat 14 astfel de aparate în țară.

Dolha, care a precizat că se va ocupa pentru ca aparatul de plasmafereză, ale cărui documente i-au ajuns Instituției Prefectului la solicitarea făcută către directoarea centrului abia  astăzi,  să poată obține aprobările și avizele necesare funcționării și că primirea aparatului este una dintre cele mai bune vesti de la debutul pandemiei din județ: ”Donarea către instituțiile medicale din Bistrița-Năsăud, via Centrul Județean de Transfuzii Sanguine, a unui aparat performant de plasmafereză, capabil să recolteze plasmă cu anticorpi de la pacienții care s-au vindecat deja de Covid 19 pentru tratarea bolnavilor, este fără nicio îndoială una dintre veștile extrem de bune pe care le-am primit în județ de la debutul pandemiei. Atât prin Instituția Prefectului cât și personal mă voi ocupa de urgentarea avizelor și autorizărilor, de care acest aparat, unul intre cele 14 primite ca donație în tot atâtea județe, să poată fi complet funcțional. Iar plasma convalescentă obținută de la donatorii foști pacienți să poată fi inclusă în protocoalele terapeutice de tratament” a precizat prefectul în comunicatul de presă.

DOLHA: ”Situație inacceptabilă, a folosit imaginea unei instituții apolitice pentru a-și face campanie”

Revenind la ceea ce s-a întâmplat acum două zile la Centrul de Transfuzii, o instituție apolitică, prefectul spune că a fost o inacceptabil:. ”Este regretabil modul în care Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Bistrița-Năsăud, o instituție fundamental apolitică, pusă în slujba sănătății publice și a salvării vieții a ajuns să fie folosită pe post de tribună electorală de persoane publice de prim rang din județ, aflate chiar și în această perioadă de cumpănă, într-o campanie de imagine personală și partinică fără limite ” spune pefectul județului .

Stelian Dolha precizează și că, așa cum a aflat după conferința de presă în care Radu Moldovan a apărut alături de directoarea Centrului de transfuzii darea în folosință a aparatului s-a făcut către Spitalul Județean de Urgență care a semnat un protocol cu Centrul Judetean de Transfuzii (FOTO) iar prezența, celui care a ținut conferința de presă si a si convocat-o, președintele CJ Radu Moldovan este greu de înțeles.

”În condițiile în care donația s-a făcut către Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, este de neînțeles cum a ajuns  președintele Consiliului Județean să organizeze o conferință de presă, într-o instituție a statului român, fundamental apolitică, cu care nu are niciun fel de legătură pe linie profesională. E foarte grav și că și-a permis și i s-a permis, folosind imaginea si reputația acestei instituții care servește doar sănătatea publică, de a se promova și de ataca de aici Guvernul si pe președintele României. Este inacceptabil ce s-a întâmplat.” 

După ce prefectul a chemat-o pe directoarea Centrului de transfuzii, Adina Beudean sa dea explicatii despre ceea ce s-a  întâmplat în instituție, acesta a fost acuzat,  într-o postare video pe facebook, facută exact la miezul nopții  de seful de cabinet a lui Radu Moldovan, Bogdan Ivan, presedintele judetean al TSD, distribuita masiv de tineretul PSD, că vrea sa o demita pe directoare si ca ar fi cerut sefului Centrului National de Transfuzii schimbarea acesteia.  În postare Bogdan Ivan face acuzații halucinante, fara sa probeze ceva din ceea ce spune.

La solicitarea presei care i-a cerut un punct de vedere, prefectul a spus că i-a solicitat directoarei documente si explicatii referitoare la situație, dar ca nu a cerut măsuri împotriva acesteia. I-a recomandat însă sefului CJ să nu-și mai asmută angajatii, plătiți din banii publici, în campanii împotriva sa:

Așa cum este inacceptabilă și continuarea acestei campanii, profund mincinoase și denigratoare, pe care o duce atât ziua cât și noaptea prin subordonații săi, plătiți din bugetul public al județului. Referitor la așa zisa solicitare de demitere a directorului Centrului Județean de Transfuzii, precizez că doamnei director i s-au cerut explicații strict legate de  documentele donației și aparatului de plasmafereză pentru a urgenta circuitul aprobărilor, documente transmise în cursul dimineții de astăzi  și explicații legate de organizarea conferinței de presă de către o altă entitate publică în sediul instituției pe care o conduce, eveniment care a derapat într-unul cu conotații politice. Precizez și că nu am cerut demiterea doamnei director Adina Beudean, monitorizarea pe linie profesională și managerială a conducerii Centrului Județean de Transfuzii  fiind atributul altor instituții.” a mai precizat prefectul într-un comunicat de presă.

Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a convocat marți o conferință de presă la sediul Centrului Județean de Transfuzii Bistrița-Năsăud în timpul căreia a declarat că s-a implicat direct în obținerea aparatului, care ar fi fost cedat în folosință directă prin Consiliul Județean.În realitate protocolul este semnat între Spitalul Județean de Urgență, instituție aflată prin ordonanțele militare în subordinea Ministerului Sănătății, respectiv Centrul Județean de Transfuzii. Ministerul Sănătății a încheiat un protocol la sfârșitul lunii martie pentru preluarea în comodat a mai multor aparate care recoltează plasmă convalescentă pentru tratarea bolnavilor de Covid 19. Inițial donatorul, Florin Hozoc, administratorul firmei distribuitoare care  este din Piatra Neamț a decis să doneze un aparat și spitalului din orașul său natal, dar ulterior odată cu cereri  din alte județe,  a hotărât să ofere suplimentar, pentru utilizare, timp de 12 luni, alte 14 aparate, care urmează să fie instalate în alte 14 orașe.

Citește și:

Tupeu de șef PSD: să faci conferință de presă într-o instituție a Ministerului Sănătății și să desființezi Guvernul și pe președintele României pe motiv că nu gestionează bine pandemia

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu