Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Violenta casnică la cote alarmante în timpul izolării. Județul n-a făcut excepție

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Două cazuri de violență domestică, pe fondul izolării la domiciliu au fost semnalate la interval de 24 de ore unul de celălalt prin apeluri ale victimelor la 112.

În noaptea  de 7 mai o femeie în vârstă de 38 de ani, din Bistrița, a apelat polițiștii pentru a cere ajutor după ce fiul ei, un tânăr de 20 de ani, din municipiu, s-a apropiat de locuința ei deși avea un ordin de protecție de la Judecătoria Bistrița, după o serie de agresiuni asupra mamei sale.

Tânărul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea Ordonanțelor Militare, susțin polițiștii și s-a ales  și cu dosar penal pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecţie.

24 de ore mai târziu, în  noaptea de 8 mai, tot în Bistrița, o tânără în vârstă de 22 de ani,  a sesizat Poliția că, în timp ce se afla la locuința sa a fost agresată de soțul său, un bărbat cu 13 ani mai mare.  ”Ca urmare a celor constatate la fața locului, polițiștii au întocmit dosar penal pentru violență în familie și au emis un ordin de protecție provizoriu” transmit polițiștii. Și nu sunt cazuri izolate, polițiștii bistrițeni confruntându-se cu o creștere a numărului de abuzuri semnalate în familie odată cu măsurile de restricțiilor de circulație.

Fața nevăzută a izolării

Izolarea în timpul pandemiei a avut efecte neașteptate: în timp ce indicii infracțiunilor violente au scăzut, violența domestică a fost în creștere. Fața nevăzută a izolării: mii de victime s-au trezit în situația de a trai  sub același acoperiș 24 de ore din 24 cu  cei cu care au relații abuzive. Puține au avut tăria să rupă legăturile abuzive sau sa semnaleze ce li se întâmplă.

Pentru aceste femei, care au înfruntat furia potențată de frustrare a agresorilor, casa în care locuiesc a devenit o capcană. ONG-urile de profil atrag atenția în toată lumea că abuzul  domestic a crescut îngrijorător: în Franța e cu 30% la suta mai mare în timpul izolării decât înainte, iar situația este considerată atât de gravă încât secretarul general ONU Antonio Guterres,  a atras atenția asupra fenomenului:  ”Pentru multe femei și fete, amenințarea este cea mai mare acolo unde ele ar trebui să fie în siguranță, în casele lor. În ultimele săptămâni, pe măsură ce presiunea economică și socială și frica au crescut, am observat o creștere oribilă la nivel global a violenței domestice”.  

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu