Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

USR Bistrița: ”Cum justifică Aquabis scumpirile care vor urma?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

USR Bistrița a analizat scumpirile preconizate pentru anii care vin de compania care deține monopolul pe apă și canal în Bistrița-Năsăud și după o analiză a eșafodajului economic invocat pentru majorări raportat la calitatea serviciilor oferite, calculul dă pe minus.

”Scumpiri majore de tarife la apă și canalizare, pentru următorii cinci ani de zile, este ceea ce îi așteaptă pe locuitorii județului, după cum au anunțat deja, încă de la finele anului trecut, reprezentanții Aquabis. Peste 27% va fi majorarea de preț în 2025 la apa furnizată de operatorul unic județean, și aproape 40% pentru serviciile de canalizare, scrie Calin Stan, candidatul USR Bistrita la Primăria municipiului, într-o postare pe facebook.

Iar semnele de întrebare continuă: ”Cum justifică Aquabis aceste scumpiri care vor urma? Prin necesitatea „ajustării” prețurilor în vederea realizării ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud”.odată cu analiza macro: ”Finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) 2014-2020 – fonduri europene -, proiectul are o valoare a investițiilor de circa 241 de milioane de euro, din care peste 7,6 milioane de euro sunt investiții de care va beneficia direct municipiul, a cărui contribuție la proiect, aprobată de consiliu local, se ridică la 144.000 de euro. Cu un deficit de cofinanțare de peste 191 de milioane de euro, care vor fi acoperiți în proporție de 94% din Fondul de coeziune (85%), Bugetul de stat (13%) și Bugete locale (2%), proiectul mai are și o parte de cofinanțare din partea beneficiarului, în valoare de peste 12 milioane de euro (6%). Să fie aceasta suma pe care Aquabis dorește să o acopere din majorarea de tarife? Răspunsul clar la întrebare nu a fost încă oferit”.

Bilanț al incidentelor fără sfârșit

Călin Stan spune însă că dincolo de calcule economico-financiare, ceea ce e esențial e de văzut cum va crește calitatea serviciilor oferite populației de către deținătorul monopolului de furnizare a apei și a serviciilor de canalizare din județ. Iar aici Aquabis are probleme serioase: ”Dacă ar fi să luăm în considerare istoricul incidentelor cel puțin neplăcute, dacă nu chiar dezastruoase, pe care Aquabis l-a acumulat an de an, nu putem să avem încredere că viitorul nu va fi la fel.

Sângeorzenii nici în zi de azi nu pot fi siguri că nu vor fi lăsați fără apă pe nepusă masă, așa cum s-a întâmplat recent, de Crăciun și de Anul Nou. Deși au fost reclamații repetate ale cetățenilor din Năsăud și Beclean, răspunsul monoton al operatorului de apă și canalizare a fost mereu că „nu există probleme cu parametrii calitativi ai apei. Din contră, probleme există. Să nu mai vorbim despre calitatea serviciilor în mediul rural, ori pe zona de câmpie! Recent, au fost anunțate întreruperi ale serviciilor furnizate în mai multe comune (ex: Budacu de Jos), din cauza unor lucrări” scrie Călin Stan.

Toți oamenii președintelui

O analiză a companiei de apă nu poate trece peste modul în care președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, cel care are în subordine directă compania și-a plantat fratele director general adjunct: ”Atunci? Oare care poate fi confortul suplimentar oferit de serviciile Aquabis locuitorilor județului Bistrița-Năsăud, având în vedere scumpirile care vor urma? Despre confortul celor care conduc această companie cu poziție de monopol în județ, în schimb, numai de bine. Căci majorarea tarifelor, dacă va aduce un supliment incert de calitate la apa furnizată, fără îndoială va aduce un plus de siguranță la fondul de salarii, încă necunoscut opiniei publice, al conducerii acestei companii. Care, să nu uităm, s-a mai lărgit de un an și jumătate cu încă un post, ocupat – de cine altcineva? – decât de fratele președintelui Consiliului județean Bistrița-Năsăud încheie analiza, Călin Stan.

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu