Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Violența casnică e la cote ridicate și în starea de alertă în BN: polițiștii au emis 2 ordine de protecție într-o singură zi. E plin de cereri și în instanțe

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Polițiștii bistrițeni au fost solicitați marți, 19 mai  să intervină în două cazuri de violență domestică, în care s-au văzut obligați să pună la adăpost temporar victimele abuzului  prin emiterea unor ordine de protecție.

Un prim caz s-a petrecut în Bistrița, în plină stradă. Polițiștii au fost solicitați să intervină la o agresiune asupra unei femei de 31 de ani. Agresorul din stradă era chiar soțul femeii abuzate. Deși victima nu a dorit să depună plângere polițiștii au emis totuși un ordin de protecție împotriva soțului abuzator  și, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ, Crina Sârb, monitorizează situația conflictuală.

Un alt scandal izbucnit în aceeași zi, în Satu Nou i-a adus la fața locului atât pe polițiști  cât și o echipă de  jandarmii. Ei au fost chemați să intervină pentru aplanarea unui scandal izbucnit între doi concubini, în localitatea Satu Nou. Totul s-a petrecut în casa femeii de 43 de ani, care în final a avut nevoie de îngrijiri medicale. ”Iubitul” bătăuș era un individ din Sebeș, județul Alba, de 36 de ani,  care a bătut-o pe femeia cu care locuia, până la intervenția forțelor de ordine.

”În urma celor constatate, polițiștii au întocmit un dosar penal de violență în familie, în cadrul căruia efectuează cercetări și monitorizează în continuare situația conflictuală” precizează polițiștii.

Zeci de cereri pentru ordine de protecție în instanțele din BN de la declanșarea pandemiei

Cererile pentru emiterea ordinelor de protecție adresate atât polițiștilor cât și ulterior instanțelor au crescut îngrijorător după instaurarea stării de necesitate și se menține la cote ridicate și în timpul stării de alertă. Conviețuirea 24 de ore din 24 cu partenerii abuzatori s-a dovedit un prag greu de trecut în multe familii sau cupluri din România, dar și din întreaga lume, arată statisticile.

Potrivit unei monitorizări făcute de Bistrița Express în ultimele 2 luni și jumătate la nivelul celor trei judecătorii din Bistrița-Năsăud (Bistrița, Beclean și Năsăud) au fost judecate 22 de cereri de ordine de protecție, cam cât se depun în 9 luni. Numărul este relativ mare  în condițiile în care puține victime ale violenței casnice ajung să depună plângere în instanță. Marea majoritatea a ordinelor de protecție au fost admise de judecători, excepțiile fiind câteva cazuri care n-au reușit să dovedească calitatea procesuală (soții sau concubine care împart același domiciliu)sau cele în care victimele au renunțat la plângere și au pierdut cheltuielile de judecată. Multi dintre agresori au primit inclusiv ordine de evacuare temporară din domiciliul comun.

La Judecătoria Bistrița au fost înregistrate cele mai multe solicitări care s-au și soluționat: 12. Victimele erau, cu o singură excepție, locuitoare ale municipiului. Restul de 10 se împart egal între cele două judecatorii: Năsăud și Beclean. Cauzele de violență domestică au fost judecate cu prioritate chiar și în timpul stării de urgență.

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu