Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum a trecut o studentă din Bistrița prin experiența carantinei într-un campus universitar din Emiratele Arabe, țara în care amenda pentru nepurtarea măștii e de 800 de dolari

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Suspendarea cursurilor universitare pe întreg mapamondul odată cu criza pandemiei de Covid 19 i-a adus pe cei mai mulți dintre studenții bistrițeni înmatriculați la universitățile străine, înapoi acasă. Au existat însă și excepții: studenți care au preferat, din diferite motive, să treacă prin criza pandemică în campusurile universităților unde aveau deja cazarea, acolo unde acestea au rămas deschise.

Pentru  Sonia Cătinean, absolventa de la Colegiul Liviu Rebreanu, promoția 2019, admisă  tocmai la o Universitate din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) decizia de a rămâne în Orientul Mijlociu la 3700 de kilometri distanță de casă, pe timpul crizei pandemiei,  a fost una extrem de dificilă. Pentru ea și mai ales pentru familia ei. Cu atât mai mult cu cât Emiratele Arabe Unite a suspendat încă din martie toate zborurile, iar țara arabă s-a confruntat din plin cu pandemia. Ce a cântărit în balanță atunci când a luat decizia și cum a fost viața în carantină, într-un campus universitar la mii de kilometri distanță de casă, într-o țară cu obiceiuri complet străine unui european și reguli extrem de stricte,  explică Sonia Cătinean, într-un interviu pentru Bistrița Express:

Da, am decis sa rămân pe perioada carantinei în Emiratele Arabe Unite (EAU), mai precis în campusul Universității New York din Abu Dhabi inclusiv  datorita susținerii de care am avut parte din partea universitătii, care ne-a incurajat să rămânem aici până la finalul semestrului. Odată cu răspândirea virusului în Emirate și cu creșterea numărului de persoane infectate, s-au impus multe restricții precum:  păstrare distantei sociale intre oameni, limitarea ieșirilor in oraș, cu excepția unor situatii exceptionale, purtarea măștilor de protecție si a mănușilor, iar sancțiunile în cazul nerespectarii regulilor sunt foarte drastice” .

Sonia mărturisește că s-a simțit încrezătoare și a cântărit mult în luarea deciziei de a rămâne modul în care universitatea  s-a mobilizat  pentru a asigura protecția studenților care au decis să rămână, chiar dacă multe dintre facilități, cum ar fi cantina s-a închis pentru mesele în comun: ” studentii au putut să isi ia mâncarea doar la pachet, salile de sport au fost inchise, evenimentele publice la se participa in grup sunt anulate iar cursurile sunt tinute online”. Distanta de cel puțin 2 metri intre persoane când circulă în interiorul campusului este respectată însă foarte important, studenților li s-a permis să se plimbe nestingheriți, să citească sau să studieze în decorul feeric al campusului(foto): ” Cu toate ca suntem cu toți în autoizolare acum, mă bucur enorm ca pot totuși iesi din camera mea să ma pot bucur de frumusețea spațiilor verzi amenajate în campus. Ma ajuta enorm și faptul ca în campus au rămas încă și unii dintre prietenii mei, printre care si Eliza Mic, studenta în anul 3, tot din Bistrița, si că am posibilitatea de a ma întâlni din când în când cu ei” mărturisește Sonia.

 

Un consilier sau un profesor-oricând la dispoziție

Sonia a relatat și cum a decurs experiența de student cu cursurile suspendate și cum un consilier sau profesor e disponibil pentru cursuri dar și pentru managementul timpului sau consiliere: ”Cursurile prin intermediul platformei online nu sunt ceva nou, ele se practica deja de cativa ani si se dovedesc a fi mai tehnice decât cele în sala de curs, insa eu personal am simtit din plin diminuarea posibilitatii de a interactiona si comunica direct…Remarc acum, după mai bine de doua luni de la schimbarea paradigmei scolare la noi, ca prioritizarea activitatilor si organizarea eficienta a timpului au devenit mai importante decît înainte. Cu toate acestea, de fiecare data când aveam dificultăți cu managementul timpului sau cu parcurgerea materialului de la clasa, am avut oportunitatea sa vorbesc fie cu un consilier fie cu profesorul de la clasa pentru a identifica împreuna soluții alternative.

Cum ți s-a schimbat viața  după această experiență? 

”Sunt o persoana activa, dornica sa ma implic in multe activități, sa explorez, sa cunosc oameni noi, dar restricțiile provocate de epidemie, m-au obligat să-mi schimb radical si mi-au oferit sansa sa ma concentrez mai mult pe persoana mea si pe planificarea a ceea ce am de făcut in viitor. Am incercat sa fiu la zi cu task-urile pe plan academic si personal, lucru care s-a dovedit a fi mai dificil decat ma asteptam, o. Cu timpul insa am reusit sa imi creez o rutina prin care să îmi păstrez in echilibru timpul alocat temelor, pregatirii pentru examene, întalnirilor cu prietenii, ingrijirii personale si, foarte important, somnului. Intr-adevar, perioada aceasta este ceva mai dificila pentru fiecare dintre noi iar modul in care decidem sa ne petrecem timpul face de cele mai multe ori diferenta.

Emiratele Arabe Unite a decis, pe parcursul evoluției pandemiei să Covid 19 să înăsprească în câteva rânduri amenzile. Ultima dată a făcut-o la mijlocul lunii mai, iar amenzile care pot fi acordate pentru o singură neregulă sunt de câteva mii de dolari. De pildă cei care nu poartă mască sunt amendați și cu 800 de dolari, potrivit www.financialintelligence.ro/. Am întrenat-o pe Sonia dacă amenzile foarte mari i-a influențat în vreun fel comportamentul ei si colegilor ei: 

”Amenzile date pentru nerespectarea restrictiilor implementate ne-au determinat atat pe mine cat si pe colegii mei sa respectam întru totul normele impuse pe perioada pandemiei. Nimeni nu isi doreste sa plateasca sume imense pentru nepurtarea unei masti in public, nerespectarea celor 2 metri intre persoane, intalnirile organizate in grupuri mai mari de 3 persoane sau iesirile in oras intre orele 8:00 pm si 6:00 am, atunci cand are loc dezinfectarea zonelor publice din Abu Dhabi. In afara de interdictia cu privire la orele mentionate mai sus, restrictiile se aplica in aceeasi masura in campus, acestea fiind obligatorii pentru toti studentii, profesorii si staff-ul universitatii” a explicat Sonia.

Sonia Cătinean speră să ajungă acasă, la Bistrița, în câteva zile. Și-a făcut rezervare pentru un zbor special Dubai-București, anunțat prin Ambasada din Emiratele Arabe încă de la începutul lunii: ” intentionez sa ma intorc pe 26 mai, atunci exista un zbor din Dubai spre Bucuresti deoarece anul academic s-a incheiat si atata timp cat avem posbilitatea sa ne intoarcem acasa suntem rugati sa o facem. Sederea in campus este permisa doar celor care nu au posibilitatea sa se intoarca acasa fie din cauza restrictiilor impuse de conducerea Emiratelor Arabe Unite (EAU) sau de cea a tarii natale. Intr-adevar, zborurile spre Romania se organizeaza destul de rar date fiind circumstantele actuale.”

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu