Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: Peste o sută de apeluri la 112 după ce aversele au măturat județul: oameni evacuați în Rodna, drumuri și gospodării inundate, alunecări de teren

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În  numai două ore, după precipitațiile violente care au măturat județul Bistrița-Năsăud   peste 100 de oameni au sunat la 112 pentru a cere ajutor și intervenția echipajelor de pompieri. Pentru a face față numărului extrem de mare de solicitări din Rodna până în Ciceu Giurgești, Poiana Ilvei,  Maieru, Beclean sau Urmeniș, ISU a anunțat că prioritate au misiunile de evacuare și salvare persoane și animale, apoi degajarea cailor de acces, adică drumuri naționale, județene și comunale pentru asigurarea misiunilor de urgență ( în special cazuri medicale urgente) și abia ulterior misiunile de evacuare a apei din case, beciuri, curți, anexe etc.

Toate apelurile si solicitarile sunt tratate cu maximă responsabilitate de către echipajele de pompieri militari și voluntari, personal SGA Bistrița Năsăud, polițiști , jandarmi și comitetele locale pentru situații de urgență care nu vor fi retrase din teren până la soluționarea tuturor solicitărilor, în funcție de prioritățile menționate mai sus” anunță Comitetul Județean pentru Situații de Urgență BN.

Situație critică la Rodna: 

În localitatea Rodna, unde apele au sechestrat oameni în casă pompierii s-au văzut nevoiți să evacueze trei copii și șase adulți. Ulterior numărul celor evacuați din locuințele inundate a ajuns la 22: 15 adulți și 7 copii.  Cu toții au fost cazați temporar în spații puse la dispoziție de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, transmite ISU.

Alături de pompieri și SVSU la Rodna intervin polițiștii de la Secția 7 Poliția Rurală Sângeorz-Băi, cei ai posturilor de poliție arondate și jandarmii de la postul montan Rodna.

Drumuri inundate la Măgura Ilvei, drum surpat la Urmenis

La această oră, pe mai multe drumuri din județ traficul se desfășoară cu dificultate ca urmare a precipitațiilor, iar polițiștii sunt la fața locului pentru dirijarea sau restricționarea circulației, anunță sursa citată.  Circulatia pe drumul judetean 172D, în localitatea Măgura Ilvei este îngreunată, iar în unele zone nu se poate circula, ca urmare a precipitațiilor abundente.

Între localitățile Silivașu de Câmpie si Urmeniș s-a surpat drumul și blochează o bandă de circulație, pe o distanță de aproximativ 25 de m.

În localitatea Sărata și pe Valea Ghinzii, este apă pe carosabil care îngreunează circulația anunță CJSU BN. În localitatea Dumbrăveni , comuna Ciceu Giurgești un drum comunal este inundat iar în Rusu de Sus, în comuna Nușeni carosabilul este afectat de aluviuni.

În Mureșenii Bârgaului , acolo unde s-a înregistrat o alunecare de teren, a fost acoperit cu aluviuni  un sens de mers de pe  DN 17, între KM 92 + 500 m.

Ce alte pagube anunță Comitetul județean pentru situații de urgență:

Sunt gospodării inundate și în localitatea Ciceu Giurgesti,  linii de curent afectate în localitatea Rebrisoara,- garaje inundate în orașul Beclean, str. Trandafirilor; – gospodării inundate în Ciceu Mihaiesti dar și în  Cristestii Ciceului.

Bistrița s-a confruntat cu inundații după reprizele de averse. Mai multe curți din municipiu au fost inundate, dar și din cartierele Sărata, Ghinda sau Sigmir. În vecinătatea Bistriței la Jelna au fost semnalate curți inundate. Pe lista localităților cu inundații care au afectat gospodării se numără Poiana Ilvei,Măgura Ilvei , Maieru, Agrisu de Sus – curți și grădini inundate, Ilva Mare, Beclean, Urmeniș, Căianu Mic, Ilisua,  Șirioara.

 Cod roșu până dimineață

O nouă avertizare hidrologică de cod roșu, valabilă până miercuri dimineața la ora 7,00 avertizează în privința unor scurgeri pe versanți, viituri rapide, inundații și creșteri de debite. 

 

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu