Într-o postare cu peste 100 de mii de vizualizări făcută ieri pe pagina oficială a Partidului Social Democrat deputatul bistrițean Daniel Suciu este protagonistul unei înregistrări video făcute la Rodna în care acuză autoritățile centrale și pe reprezentanții lor că i-au lăsat pe oamenii care se luptă cu inundațiile singuri, fără ajutor și că doar administrațiile locale ar fi intervenit în sprijinul lor.
În textul care însoțește filmarea pe care și-a făcut-o deputatul Suciu cu telefonul mobil, textierii partidului fac referire la ” Bistrița”(!!) și nu Bistrița-Năsăud, drept studiu de caz pentru așa zisa lipsă de intervenție a autorităților : ” La Bistrița (sic!) unde sute de familii se luptă cu furia apelor, singurele care au intervenit au fost autoritățile locale. Niciun reprezentant al Guvernului nu și-a murdărit pantofii de firmă”. Nimic mai fals. Prefectul județului, Stelian Dolha, adică tocmai reprezentantul în teritoriu al Guvernului a fost prezent la Rodna imediat după trecerea viiturii și a rămas acolo pentru coordonare, mult după miezul nopții. Dovadă sunt fotografiile publicate pe site-ul Instituției Prefectului în noaptea dezastrului (foto)
Cum se rostogolește o minciună
Textul a fost preluat de presa centrală care a luat de bună povestea de pe pagina de facebook a PSD-ului și a relatat : ”Aflat la Rodna, una dintre cele mai afectate comune de inundații, deputatul PSD Daniel Suciu afirma ca doar autoritatile locale au intervenit pentru a ajuta sinistratii. “N-am vazut niciun Comitet de Situatii de Urgenta(…) Oamenii sunt in ape, autoritatile sunt oricum aproape depasite pentru ca toti banii pe care ii aveau i-au cheltuit cu pandemia.”, a declarat Daniel Suciu.(ziare.com). În realitate însă cei care au intervenit consistent în noaptea inundațiilor au fost pompierii militari de la ISU , cei care au adus cele patru motopompe cu care au evacuat toată noaptea apa din casele și curțile oamenilor. Iar alături de ei au fost jandarmi și polițiști care au sărit în ajutor. În aceeași zi însă tot presa centrală (DIGI 24) relata despre pompierul militar care a intervenit la Rodna, cel care apare în fotografia devenită virală pe rețelele de socializare, ținând în brațe un copilaș pe care-l evacuează prin ape, din casa inundată. În plus prefectul de Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, adică reprezentantul Guvernului a fost la locul inundațiilor imediat, unde a și rămas până după miezul nopții pentru coordonare. Iar în cursul zilei, înaintea codului roșu, așa cu a făcut-o și în zilele anterioare prefectul a participat la evaluarea efectelor altor inundații, la Negrilești, Ciceu Giurgești, Braniștea și apoi la Măgura Ilvei, alături de comisia constituită la nivelul Prefecturii pentru a urgenta dosarul despăgubirilor care urmează să fie trimis către Guvern. Dovadă sunt comunicatele de presă și fotografiile de pe pagina Instituției Prefectului.
Suciu și primarul din Rodna protagoniștii unei alte ispravi, lăsate cu amenzi
Fostul ministru al dezvoltării vorbește în postarea de pe facebook-ul PSD despre cheltuirea resurselor guvernamentale cu pandemia, susținând că n-ar mai fi bani acum pentru despăgubirile pentru inundații. Uită însă de isprava de la Sîngeorz Băi din 24 aprilie, când a pus umărul la încasarea unei amenzi de 10 000 lei de către Primăria Rodna după ce a inițiat o acțiune de dezinfecție a străzilor din orașul stațiune nu doar scumpă, ci periculos de inutilă pentru combaterea coronavirusului .
Atunci Suciu și-a asumat în calitate de deputat alături de mai mulți consilieri locali din Sângeorz, oponenți ai actualului primar, dezinfecția cu virocid împrăștiat pe străzile orașului cu un tun de zapada cocoțat pe o platformă, acțiune făcută prin intermediul echipamentelor puse la dispoziție de Primăria Rodna . Și atunci Suciu s-a filmat cu telefonul mobil în timp ce tunul dispersa virocidul pe străzile orașului Sângeorz -Băi, unde candidează la alegerile locale. Problema este că virocidul folosit pentru stropitul străzilor era de uz veterinar și nicidecum pentru folosință în colectivități, iar Primaria Rodna, care a trimis utilajul și și-a asumat tehnic acțiunea din orașul Sângeorz Băi nu dispunea de niciun fel de autorizare ca firme de dezinfecție, încălcând serios legea, așa cum aveau să constate inspectorii DSP . Dacă Suciu a scăpat basma curată din această poveste, în schimb Primăria Rodna a încasat o amendă de 10 000 de lei, pe care și-a asumat-o primarul comunei, Tinu Grapini, după ce cei de la USR i-a reproșat că bugetul local al comunei Rodna trebuie să suporte consecințele acțiunilor lui hazardate și ilegale.
2 comentarii
Pe vremuri, când se făcea școală, profesorii noștri ne spuneau că pădurile atrag ploile, că solul pe care cresc acestea este afânat, ca un burete, spre deosebire de pământul agricol care-i bătucit, așa că apa se infiltrează în solul pădurii și este stocată acolo de unde se nasc apoi izvoarele și le asigură un debit constant și regulat. Dacă vin puhoaiele la vale, înseamnă că este o problemă cu pădurile, dacă izvoarele seacă înseamnă că este altă problemă cu pădurile. Bazinele hidrografice trebuie să fie cât mai bine împădurite. Unde sunt păduri, curgerea apelor este mai înceată și curge numai prisosul. Pădurea fixează malurile apelor și apără terenurile contra eroziunilor, zăpada în ele se topește lent. Pentru ca să ai apă, trebuie să ai păduri. Pentru a lupta contra apei, la fel, trebuie să ai păduri. Așa că tăiați toate pădurile că, vorba lui Radu Moldovan, în România nu se taie decât pe jumătate din cât ar trebui.
https://m.facebook.com/agentgreen.ro/posts/2339590336099664/