Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Suspendarea carantinei și izolării, ca urmare a deciziei CCR, aplicată din 2 iulie. Ce anunță Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce decizia CCR, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a declarat neconstituționale instituirea măsurilor de izolare și carantină, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud a emis o decizie în care anunță suspendarea de drept, dar temporară a acestor măsuri și face câteva precizări sub formă de recomandare.

Măsura suspendării a intrat în vigoare din 2 iulie, anunță CJSU:  ”În urma Deciziei Curții Constituționale a României nr.458 din 25.06.2020, Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei se suspendă de drept” , însă atrage atenția CJSU, e valabilă până la modificarea cadrului legislativ.

CJSU anunță că suspendarea izolarii si carantinei este valabilă deocamdată și pentru cei cărora li s-a  aplicat această măsură anterior datei de 2 iulie. În total, potrivit ultimelor date comunicate de Instituția Prefectului înainte de intrarea în vigoare a deciziei în Bistrița Năsăud se aflau în carantină instituționalizată 4 persoane iar alte 1420 erau în izolare la domiciliu, impusă de autorități.

Textul deciziei CJSU are însă o recomandare: ar fi de dorit autoizolarea la domiciliu pentru persoanele ”care au fost în contact cu un caz confirmat COVID – 19, care nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile,” asta pentru evitarea riscului îmbolnăvirii celorlalți.

Textul CJSU are și recomandări generale: ”-purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool,  spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool, păstrarea distanței de cel puțin 1,5 m între persoane, curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese, etc.) cu soluție dezinfectantă,  în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID – 19, se va accesa numărul unic de urgență 112”.

Ce risca cei care se dovedesc că îi îmbolnăvesc pe alții

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență BN atrage atenția că cei care ajung sa-i îmbolnăveasca pe alții în cele 14 zile de la la reîntoarcerea în țară sau de la contactul cu o persoana bolnavă și sunt beneficiari a acestor măsuri de suspendare riscă să intre sub incidenta Codului Penal, art 352. infracțiuni contra sanatatii publice și ”să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte”. După decizia CCR care invoca reglementarea prin hotarâre de Guvern si nu prin lege a restrictionarii drepturilor civile, Guvernul a anunța o inițiativa legislativa pentru reglementarea situației delicate pentru sanatatea publica.

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Dupa ce, la inceputul lunii iulie, în urma unei sesizări a Avocatului Poporului, judecătorii CCR au decis cu unanimitate de voturi, că deși pandemia cauzată de COVID-19 este în evolutie, măsurile de izolare la domiciliu, introducerea forțată în carantină și internarea obligatorie a românilor, în baza unui simplu ordin de ministru al Sănătății, sunt neconstituționale, consecintele agravării numărului de cazuri contaminate nu au întârziat să apară. Ca urmare a deciziei CCR, românii pot refuza izolarea, carantina sau chiar să ceară externarea din spital cu toate că suferă de COVID-19, ceea ce crează o adevărată anarhie în societate cu privire la gestionarea epidemiei.
    Astfel, Dr. Emilian Imbri, managerul spitalului ”Victor Babeș” spunea că trei persoane infectate cu coronavirus au plecat din spital și că mai sunt persoane care doresc acest lucru, doctorul trăgând un semnal de alarmă asupra riscului reîntoarcerii în societate a acestor persoane infectate: ”Sunt oameni inconștienți. Fac un apel la rațiune și bun simț fiindcă oamenii aceștia nu își dau seama ce fac. Îi rog pe toți cei infectați să vină la spital fiindcă riscurile de contagiune sunt mari”.
    De asemenea Beatrice Mahler, managerul Institutlui ”Marius Nasta”, și-a manifestat îngrijorarea că după decizia CCR, a avut pacienți infectați care au plecat din spital.
    De la declansarea pandemiei de COVID-19, CCR nu e la prima decizie care zădărniceşte eforturile pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor. Menţionăm că între starea de urgenţă şi starea de alertă Curtea Constituţională a anulat toate amenzile aplicate celor care au încălcat măsurile de prevenire a răspăndire a bolii in comunitate şi a interzis autorităţilor statului să dea amenzi. Fosilele de la CCR să nu uite că boala nu iartă pe nimeni. Prefectul Clujului Mircea Abrudean, cel care conduce grupul strategic anti-Covid de la Cluj, este infectat cu coronavirus, anunţul fiind făcut chiar de el:
    https://www.comisarul.ro/articol/prefectul-clujului-sotia-si-baietelul-de-noua-luni_1115277.html

Lasă un comentariu