Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Bistrița-Năsăud printre primele județe care a inventariat pagubele produse de inundațiile din iunie și va primi bani de la Guvern. Cât de mare e factura

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pagubele produse de inundaţii în judeţul Bistriţa-Năsăud, în ultimele trei săptămâni ale lunii iunie au fost estimate la peste  20 de milioane de lei, fiind afectate 40 din totalul de 62 de unităţi teritorial-administrative.

Un  proiect de hotărâre de Guvern cu defalcarea  banilor pe UAT-uri și aprobarea lor mai trebuie să treacă doar printr-o ședință a Executivului pentru aprobare, a anunțat prefectul Stelian Dolha într-o conferință de presă. Este vorba însă doar de banii necesari refacerii infrastructurii afectate: drumuri comunale, județene , poduri, amenajări hridrotehnice sau drumuri forestiere. Pentru persoanele fizice Guvernul a găsit o altă soluție sub formă de ajutoare directe, derulate prin AJPIS ,după borderouri întocmite în Primării și vizate de prefect, a mai explicat Dolha.

De la începutul lunii iunie, am avut o succesiune de Coduri – galbene, portocalii, roşii, care au afectat mult judeţul Bistriţa-Năsăud. Aţi văzut gospodării inundate, drumuri agricole, drumuri forestiere, drumuri naţionale care au fost afectate de aceste inundaţii. .. Am reuşit, după ce am suplimentat comisiile de evaluare, am constituit 4 comisii cu totul să încheiem o primă perioadă, cea între 9-30 iunie, să facem şi proiectul de hotărâre şi să îl trimitem către Guvern. În proiect au fost inventariate drumurile judeţele, comunale, agricole, forestiere, străzi, poduri, podeţe, eroziuni de mal”, a explicat declarat prefectul.

În total valoarea pagubelor depășește 20 de milioane (20,289 milioane de lei) iar cei mai mulți bani ar urma să ajungă la Rodna (3,6 milioane lei) din care 2,8 milioane sunt destinați refacerii retelei de alimentare cu apa. Pentru Budacu de Jos s-au cerut 1,86 milioane pentru drumuri comunale, agricole, străzi din Jelna, podețe. La Lunca Ilvei pagubele s-au ridicat la 2,2 milioane, iar majoritatea banilor sunt destinați pentru  lucrari hidrotehnice (1,6 milioane) si pentru 11 podete in Lunca Ilvei. Pentru Feldru sunt solicitați 1,58 milioane , iar  la Negrilești se solicită  in prima transa despagubiri de peste  900 de mii lei pentru străzi, drumuri agricole podete.

O suma importanta a fost cerută și pentru Consiliul Judetean, pentru refacerea drumurilor judetene si a poduri avariate,  e vorba de 1,87 de milioane lei, a anunțat prefectul Stelian Dolha foto).

Prefectul de Bistriţa-Năsăud a mai spus  și că  a constatat, la vizitele făcute în teren, că există drumuri modernizate, unele cu fonduri prin PNDL, care nu au prevăzute şanţuri de scurgere a apei, sau există șanțurile de drenare făcute defectuos, dar ca găsit și alte anomalii și că se impune o evaluare a modului în care au fost făcute aceste lucrări dar și a modului în care s-a făcut recepția lor.

Cum va despăgubită populația afectată de inundații 

Prefectul Dolha a vorbit și despre despăgubirea familiilor afectate de inundații, care va fi făcută prin AJPIS prin intermediul unor borderouri semnate de primari și ulterior de prefect. Soluția a fost identificată și adoptată de Guvern în ședințadin 25 iunie: ”Nu v-am spus nimic despre despagubirile pentru persoanele afectate de inundatii, pt ca aici cadrul legal e mai complicat. În mod normal legea spune că oameni ar trebui sa aiba asigurari pentru locuinte, pe care asiguratorii sa le onoreze. Evident ca situatia in realitate e alta si nu putem lasa oamenii fara ajutor, sub cerul liber. În 25 iunie Guvernul a aprobat un act normativ care va asigura sume de bani in functie de gradul de afectare a locuintei care tin cont si de situatia individuala. Ajutoarele se vor acorda rapid , fara ancheta socială si fara cerere, prin AJPIS doar in baza evaluarii  facute de comisiile speciale, cu semnatura primarului localitatii si a prefectului. Sumele acordate ajung pana la 5000” a explicat prefectul

Share.

About Author

Lasă un comentariu