Autoritățile de sănătate publică din Bistrița-Năsăud trag un semnal de alarmă: s-a schimbat profilul celor infectați în ultimele săptămâni cu noul coronavirus: majoritatea lor nu mai sunt vârstnici, ci persoane tinere sau adulte, fără comorbidități, din categoriile 30-40 -50 de ani.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică, Anca Andrițoiu testările din ultimele săptămâni arată clar această tendință de infectare a persoanelor tinere și active și spune că aceasta este un indicator clar al ignorării și relaxării totale a măsurilor de protecție: ” este o evoluție care ne îngrijorează ” a comentat medicul Anca Andrițoiu pentru Bistrița Express.
Pacienta de 46 de ani care a murit zilele trecute a refuzat inițial internarea
De altfel unul din ultimele cazuri de deces de pe lista de Covid 19 din județ este cel al unei femei de 46 de ani, cel mai tânăr caz de până acum al deceselor din județ de pe lista nouluicoronavirus. Și spre deosebire de un alt caz recent de deces sub 50 de ani, cel al unui bărbat de 48 de ani, care avea obezitate morbidă și diabet, femeia din satul Tăure, Nimigea, nu avea nicio boală cronică. În cazul acesteia practic nu existau probleme de sănătate sau afecțiuni cunoscute, iar evoluția cazului a fost pur și simplu fulminantă.: ” Inițial după depistarea infectării cu Covid 19, doamna a refuzat internarea . Era asimptomatică în acel moment, așa că, la cerere a fost lăsată acasă, fiind urmărită de medicul de familie. În cea de-a 6 -a zi a început să aibă probleme respiratorii și medicul de familie a trimis-o la spital. După 2 zile de la internare au apărut probleme severe respiratorii și a fost internată la Terapie Intensivă. După cum știți n-a mai putut fi salvată” a explicat medicul care conduce DSP Bistrița-Năsăud pentru Bistrița Express. Întrebată daca crede că femeia avea sanse de supraviețuire în situația în care rămânea internată după depistarea infectării, Anca Andritoiu spune că este greu să facă asemenea aprecieri: ” probabil că simptomele au apărut mai repede decât a recunoscut pacienta si in spital ar fi beneficiat de o intervenție timpurie”. În plus un examen radiologic, asa cum se fac acestor pacienți ar fi putut indica mai repede deteriorarea pulmonară, așa cum s-a întâmplat în alte cazuri.
Pacienții nu mai pleacă din Spital decât după 48 de ore de internare. Si atunci cu condiții
Noua lege a izolării și carantinării, intrată în vigoare abia de astăzi, 22 iulie nu mai permite externarea imediată, la cerere a persoanelor depistate pozitiv la infecția cu SARS CoV 2, ci doar după 48 de ore de internare și evaluare spitalicească. după 48 de ore medicul decide dacă e cazul să fie externat si primește decizie de izolare la domiciliu, timp în care este urmarit în evoluție de medicul de familie și de DSP.