Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

BEX TV: Visele candidaților n-au treabă cu matematica electorală. Alexandru Toniuc explică de ce majoritatea sunt doar pete de culoare

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cât de diferită este matematică electorală de calculele de tip whisful thinking a fost subiectul emisiunii de joi de la BEX-Tv cu Alexandrul Toniuc fost președinte de partid, fost candidat la Primăria Bistrița, fiul unui fost primar al Bistriței. Toniuc a vorbit și despre condițiile speciale în care se vor desfasura alegerile locale de anul acesta sub spectrul pandemiei, ceea ce indică un absenteism care spune că îi avantajează pe primarii în funcție.  ”Este previzibil ca indiferent de momentul si condițiile in care se vor desfasura alegerile, participarea  va fi mai mica, acum pe cine va avantaja asta ramane de vazut, dar daca mergem cu legea lui Occam , candidatii in functie au prima sansa, ii va avantaja categoric” a explicat Toniuc. În situația Bistriței, în care primarul în funcție, Ovidiu Crețu nu mai candidează, cele două mari partide își dispută fărtă echivoc prima funcție, iar ceilalți n-au nicio sansă, crede Toniuc: ”E limpede că in conditiile in care nu exista primar in functie, sunt în poll-position, candidatii partidelor mari:  PSD care e acum la putere în administrația locală, respectiv PNL care e vârful opoziției. Toți ceilalți candidați ,e limpede ca nu sunt decât niste pete de culoare ” spune Toniuc .

Ar trebui toți analizați din punct de vedere al motivației

Toniuc crede că e interesant de descifrat ce în spatele dorinței de candidatură a celor fara sanse: ” E interesant de aflat care sunt motivatiile, scopurile, obiectivele celor care sunt în acest joc. Pentru că cei care-si imagineaza ca sa vii din neant si reusesti intr-o campanie și care nu realizeaza enormitatea acestei aventuri, nu merita luati in discutie.” Toniuc a explicat și că la rândul lui a candidat în urmă cu mulți ani pentru a-i oferi partidului său (PER) șansa unor consilieri locali: ” Eu am candidat pt primar, pentru ca fara candidat sansele de a trimite consilieri locali sunt absolut nule. Altfel ca spui ca candidezi doar consiliul local e greu sa fii crezut.”

Alexandru Toniuc a creionat si câte ceva din teoremele matematicii electorale, care e foarte diferită de ceea ce-și imagineaza canddații secundari: ” Cetatenii care votează sunt zidul de netrecut pentru acesti candidati secundari.. Ei nu sunt conectati informațiile politice , nu-și beau cafeaua vorbind despre ce a mai facut  x, y sau z politician si nici nu stiu cum functioneaza primaria , dar ei voteaza. Si atunci ei o sa-si exercite acest drept in limitele unei matematici . ei vor merge in trendurile deja stabilite de la alegerile parlamentare sau prezidentiale. ei nu voteaza decat in functie de afilieri mai mari care s-au consolidat national”

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu