Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Pseudoteoriile despre Covid 19 prind și pentru că nu se mai face suficientă știință în școală, spune rectorul UBB, Daniel David

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Problemele serioase cu alfabetizarea științifică pe care le au generațiile de absolvenți dar și neîncrederea generalizată în instituții sunt câteva din cauzele răspândirii masive a teoriilor conspiraționiste în privința noului coronavirus, crede psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai.

David a explicat într-un interviu pentru RFI Internațional cum s-a ajuns  ca în România să câștige teren, cu consecințe catastrofale pseudo teoriile care neagă existența Covid 19 și alte fabulații colaterale. ” nu se mai face suficientă știință în școală, copiii nu se mai uită suficient în microscop” este una din explicațiile psihologului care conduce UBB.

El a identificat la o prima analiză trei factori care au contribuit la rostogolirea într-o asemenea măsură în România a teoriilor conspirației și la înlocuirea explicațiilor științifice cu abordări aiuritoare, fără nicio legătură cu știința: ”Avem o problemă cu analfabetismul funcțional uriaș și avem o problemă cu neîncrederea între noi, și între noi și instituții. Combinând acești trei factori se generează un cocktail periculos care distruge o abordare rațională, științifică în lumea de astăzi pe care pot să înflorească teoriile conspirației. Aici este problema. Copiii în școală nu fac suficientă biologie, nu se uită suficient la microscop. Nu mai fac suficientă știință. Și toți ajungem să credem în tot felul de energii misterioase ale universului și în abordări holistice care vindecă nu numai mintea, ci și sufletul. E o mare problemă.” a mai spus Daniel David.

David a vorbit în interviul pentru Radio France Internațional  și despre comunicarea autorităților, care au gestionat criza pandemică despre care spune a fost proastă după o perioadă bună comunicațională din primele săptămâni ale stării de urgență au greși abordarea: ” În primele săptămâni ale stării de urgență, au comunicat destul de ok. Au greșit prin modul în care au făcut trainingul pentru emoții îndemnând să fim calmi, ceea ce este complet absurd. În situație de pandemie nu este sănătos și normal să fii calm. Într-o situație de pandemie este normal să fii îngrijorat, să fii trist. Este important să nu ajungi în patologii, adică să fii panicat, să fii agresiv sau să fii depresiv.(…). Am început bine. Am mers prost și mergem și mai prost.

Interviul integral pe RFI: https://www.rfi.ro/social-123118-covid-19-psihologul-daniel-david-la-rfi-am-inceput-bine-am-mers-prost-si-mergem-si-mai

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu