Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Chirurgul bistrițean Sever Moldovan, apel la responsabilitate: ”dacă ne-am proteja toți, am avea o șansă să controlăm pandemia” VIDEO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chirurgul bistrițean Sever Moldovan a vorbit la Bex Tv despre nevoia de a regândi sistemul de sănătate în timpul acestei  pandemii și despre lecțiile  care trebuie învățate  mult mai repede, atât în materie de organizare dar și în ceea ce privește  abordarea terapeutica a cazurilor.

Doctorul Moldovan spune că multe  experiențe dramatice din această luptă cu Covid 19 arată ca trebuie adaptate permanent strategiile terapeutice. El a reamintit cazul unei asistente din Botoșani care a murit după ce a scăpat de Covid 19, din cauza ravagiilor pe care virusul i le-a produs în organism: ”   Ce ne da noua de gândit: nu exista o terapie care să se dovedească eficientă și se ajunge la concluzia asta dintr-o serie mare de motive: existând presiunea asta a numărului mare de cazuri se indica tratamente antivirale si tratamente cu anticorpi monoclonali când pacienții sunt deja în stare gravă, intubați. Pacientul când ajunge la intubație, deja suferă de o afectare a plămânului, care mă tem că în multe cazuri poate fi ireversibilă  ..Începi sa dai un tratament de natură sa stârpească virusul, când organele vitale sunt compromise.

Și aici îmi amintesc că această asistenta de la Botoșani care fusese testata de două ori înainte de deces și ambele rezultate au ieșit negative. Deci probabil că se eradicase virusul, dar pentru ea era prea târziu. Pentru ca plămânul se hepatizase deja iar ea a murit pentru ca nu mai avea ce plămâni să se vindece . Noi ca medici i-am dat tratamentul care stârpeste virusul ca sa ne răzbunăm pe virus. Dacă e prea târziu, oare n-ar trebui să începem mai repede tratamentele astea?”.

Medicul  a mai spus că trebuie accentuată cercetarea medicală pentru diferitele terapii ”Am auzit autorități medicale, că au cumparat americanii Redemsevirul pe trei luni înainte și că de acea ar trebui să-l rezervăm doar pentru cazurile  grave. Eu sunt chirurg, e adevarat, însă pot sa spun am atins un oarecare nivel  academic..  Mi se pare ca nu exista logica  în lucrul asta și ca aici dacă ca sunt foarte multi pacienți eu as accentua cercetarea sa vad dacă administrând tratamente  din astea să accelerăm vindecarea la forme medii, nu cumva am obține mai multe vindecări. Pentru ca cei care ajung la intubatie sunt deja cazuri foarte grave, care într-un procent foarte mare se prăpădesc”.

Trebuie să schimbăm ceva radical

Doctorul Sever Moldovan a reacționat și la curentul coronasceptic, a cărui susținători frânează eforturile de combatera epidemiei:  ”Oare cum Doamne trebuie să fim când vedem asemenea dezastre, să spunem că nu există Covid, că nu există virusul și să fim în felul acesta iresponsabili, să nu ne protejăm și să nu-i protejăm pe ceilalți? Aici trebuie să schimbăm ceva radical. și cred că dacă ne-am proteja toți, am avea o șansă să controlăm cumva, să gestionăm cumva pandemia asta” .

Chirurgul spune și că reținerea 48 de ore a celor pozitivi în spitale este un progres în abordarea bolii și crede că e un interval suficient de timp pentru a anticipa cursul clinic al bolnavului dar și că pe de altă parte reținerea asimptmaticilor peste aceste zile blochează inutil paturi de spital care ar putea fi mai bine folosite blochează: ”Pentru ca acum e o îmbunătațire că se rețin pozitivii 2 zile : în 2 zile se cam vede cursul..medicii pot vedea cursul clinic al pacientului, dacă se determină starea inițială a acestuia. În acest fel se pot evita situații nedorite ca cea a unui pacient din România care a plecat din spital la cerere, după care a revenit după vreo două zile și a implorat medicii să-l interneze, că se simte rău și apoi  a și decedat..În două zile ne dăm seama care este cursul, în două zile măcar avem posibilitatea să luăm contact cu pacienții și să le explicăm cât de important este să-i protejeze pe ceilalți…Asimptomaticul, dacă are anomalii la radiografia pulmonară, deja trebuie să fim vigilenți, pentru că aia arata că există o inflamație a plămânului, dar asimptomaticul care evoluează bine în timpul acestor două zile, în situația agravării pandemiei, nu prea are logică să embolizezi paturile de spital cu el. Si dacă-l responsabilizezi și  lași acasă și el are grijă să nu infecteze pe alții, ieși mai bine decât dacă ai toate paturile ocupate și încep să moară ceilalți” – a concluzionat doctorul Sever Moldovan.

Chirurgul Sever Moldovan este unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud. S-a reîntors anul trecut în SJU, unde a profesat până în 2008, după ce  vreme de 11 ani a practicat chirurgia abdominală într-un  spital universitar din Franța, în Lille, și incă un an în Pakistan. Soția chirurgului este medic primar de anestezie și este responsabila secției Covid 19 de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud.

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Ovidiu Cristinel Heghedus în

    Dacă azi, după 16 ani de la operație încă trăiesc, trăiesc datorita faptului că doctorul Moldovan, m-a salvat în ultimul moment, după o peritonita groaznică, îi mulțumesc din tot sufletul meu acestui om minunat și soției dinsul-ui, care amindoi au avut grijă de mine, cu ajutorul lor și al lui Dumnezeu, azi sunt în viata..

Lasă un comentariu