Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ce strategie propune Stelian Dolha pentru resuscitarea turismului în Bistrița-Năsăud

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stelian Dolha, candidatul PNL-USR -PLUS pentru funcția de președinte a Consiliului Județean spune că este nevoie de o cu totul altă abordare în ceea ce privește turismul în județ. El consideră că s-au risipit mult prea mulți bani, inclusiv prin structura asociativă ADI Turism pe himere și că efectul este cu totul nesemnificativ, iar potențialul turistic continuă să nu fie pus în valoare la dimensiunea sa.

Dolha, care spune că elaborează proiectul său pentru turism pe baza strategiei de turism recent elaborată pentru Agenția de Dezvoltare Nord Vest dar si alături de un colectiv din care face parte si un universitar de la Facultatea de Geografie din Cluj, Gheorghe Hognogi, care este si candidat pe lista sa de consilieri județeni scrie despre liniile acestui proiect pe pagina sa de facebook  ”În județul Bistrița Năsăud există câteva obiective turistice naturale ( Munții Rodnei, Munții Țibleș, Munții Bârgăului cu traseele turistice omologate) și o sumedenie de atracții antropice, adică elemente de creatia umană ,rodul al eforturilor tehnice,economice şi culturale îmbinate într-un mod armonios cu natura.

Parte din aceste obiective beneficiază de o promovare locală, peste altele, însă, s-a așternut patina timpului și se află într-o stare accentuată de degradare, în vreme ce obiectivele naturale sunt insuficient valorificate turistic” spune Dolha într-o postare pe facebook.
El enumeră succint și măsurile necesare pentru dezvoltarea turistică a județului Bistrița-Năsăud:

revitalizarea stațiunilor turistice existente (Sângeorz Băi, Colibița), asociate dezvoltării unei infrastructuri turistice moderne, crearea unui parc tematic: Dracula Land, în Piatra Fântânele (Tihuţa), demers argumentat prin existența unui obiectiv turistic de rezonanţă mondială, interesul investitorilor străini pentru crearea unor parcuri tematice, amenajare cu funcţie de releu între Transilvania, Bucovina şi Maramureş, existența unor proiecte mai vechi de parc tematic Dracula, existența hotelului din Pasul Tihuța și notorietatea mitului Dracula promovat de Bram Stoker” . Printre alte obiective din proiectul său pentru turism, Dolha a enumerat și : promovarea autenticității turismului rural în Ţara Năsăudului, Ținutul Bârgăului şi bazinul Ilvei, prin:          digitalizarea așezărilor și exponatelor cu elemente de autenticitate și specific tradițional și            transpunerea datelor spațiale și a exponatelor 3D în platforme virtuale,   conservarea exponatelor tradiționale în puncte turistice locale (muzee existente, centre info  turistice),   creare de parcuri tematice vii,  dezvoltarea semnalizării turistice, mai ales a celei montane, mult învechită sau subdimensionată.

Și nu în ultimul rând ar trebui pus accentul pe crearea unei strategii de marketing turistic la nivel județean și implementarea lor prin centrele de informare turistică existente, realizate prin fonduri europene, nefuncționale încă multe dintre ele, considera Stelian Dolha.

 

 

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Traseele turistice ,,omologate,, prin muntii de pe teritoriul BN sunt antice si demult.
    Colibița: are trasee spre Vf. Piatra lui Orban prin Capul Dealului care este blocat de vreo 3 ani de arbori doborati de furtuni = impracticabil,
    Ar fi necsar sa se deschida noi trasee accesibile cum ar fi de la Cariera de piatra – poiana Andreichi – poiana Tomnaticului si mai departe Vf. Casarul (pe care s-ar putea crea un punct de belvedere prin defrisarea arboretului fara importanta economica – panorama deosebita ar fi pe toata zona bârgaielor si toata depresiunea Colibița, etc …, voința sa fie)
    si multe altele, legate de Țibles prin Suplai … etc, trbuie pasiune si preocupare, inlaturarea din functii a celor care au resonsabilitati si nu au facut nimic.
    Luati exemplu de la MS si SV.

Lasă un comentariu