Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Toniuc: când “țeava” finanțărilor se va îngusta, ne vom întreba de ce am făcut statui și fântâni cântătoare în loc de infrastructuri de transport și apă-canal de calitate

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consultant în finanțări europene, actualmente director pentru dezvoltare durabilă într-o instituție din administrația publică, Alexandru Toniuc comentează extrem de critic modul în care s-a raportat politicianul autohton la fondurile europene în cei aproape 14 ani de când suntem membri ai Uniunii. El spune și că extrem de puțini au realizat că fondurile europene sunt de fapt parte din taxele și impozitele fiecăruia și le-au risipit fără discernământ pe tot felul de investiții electorale, inutile:

”E incredibil că au trecut aproape 14 ani de când suntem în Uniunea Europeană, adică două perioade de programare complete și românii, în cvasitotalitatea lor, se raportează la fondurile europene exact cum se raportau la furăciunile aduse de “haiducii” anilor ’90 din magazinele din Europa, de multe ori “pe comandă”. Românul politician, mediu sau educat oscilează între a trată banul european ca fiind “comoara lui Monte Cristo” sau, un nimic, un gunoi. În raport cu acești bani, noi nu ne considerăm europeni și nu ne asumăm nici o responsabilitate a utilizării lor. Nu realizăm că sunt banii noștri, adunați cu greu din taxele și impozitele plătite de contribuabilii europeni printre care ne numărăm și noi.” scrie Alexandru Toniuc într-o postare pe pagina sa de facebook .

Principiul ” dacă tot sunt bani europeni, ducă-se”

Toniuc vorbeste și despre percepția că dacă tot sunt bani europeni pot fi utilizați pe orice năzbâtie, gen centre turistice în sate care n-au văzut vreodată turiști:” Admitem de aceea ca din bani europeni să se facă orice investiții inutile, nefezabile, electorale, de proastă calitate. “Dacă sunt din bani europeni, ducă-se! Să treacă cinci ani și om vedea noi ce-om face după aia”. Așa s-a umplut județul de centre de informare turistică – vreo 35 – turism, canci, și multe alte investiții inutile sau ne-sustenabile. În țară e și mai rău.” 

Poate o să realizăm lucrul ăsta când “țeava” finanțărilor se va îngusta. Ne vom întreba atunci de ce am făcut tot felul de statui și fântâni cântătoare în locul unor infrastructuri de transport și apă-canal de calitate. Va fi un pic târziu.

Primari si politicieni care se auto-felicită că atrag bani dar pe de altă parte denigrează Europa 

Toniuc nu-i iartă nici pe politicienii care pe de o parte ei si conducerile lor denigrează Europa si valorile ei, iar pe de altă parte se laudă că au atras bani europeni: ”Până atunci însă, procentul banilor europeni cheltuiți pe investiții, cu rost și fără rost, de fiecare UAT din județ este între 60 și 80%. Drept mulțumită pentru asta, precum “haiducii” din anii 90, în majoritatea lor, primarii din județ și conducerea lor politică, înjură Europa și Vestul și se prezintă pe ei ca fiind niște bravi care au reușit prin strategii și tactici iscusite să “atragă fondurile europene.” Se mai și premiază singuri, de la bugetul de stat, cu 25% spor la salariul lunar. Aiurea! Banii oricum veneau, erau programați de la început. Pentru asta s-a făcut Uniunea. Sau, și pentru asta.

Rolul nostru ar fi să fim mult mai exigenți decât suntem la ce se face cu ei. Dar, atâta timp cât publicul îi consideră bani de furat sau câștigați la loterie, nu e nicio șansă. Până când, într-o zi, contribuabilul european se va sătura să mai suporte suficiența și nesimțirea noastră și va închide frumușel robinetul. Și atunci vom vedea cât de buni administratori publici sunt admiratorii lui Putin, Erdogan și Xi Jinping.” mai scrie Alexandru Toniuc.

Share.

About Author

Lasă un comentariu