Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Calin Stan, USR-PLUS despre situația Aquabis: ”scumpiri majore de tarife la apă și canalizare, pentru următorii cinci ani de zile”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Calin Stan, presedintele USR Bistrița, candidat pe lista USR -PLUS pentru Consiliul Local Bistrița atrage atenția asupra situației Aquabis si crede ca situația trebuie reglementată:

”Scumpiri majore de tarife la apă și canalizare, pentru următorii cinci ani de zile, este ceea ce îi așteaptă pe locuitorii județului, după cum au anunțat deja, încă de la finele anului trecut, reprezentanții Aquabis. Peste 27% va fi majorarea de preț în 2025 la apa furnizată de operatorul unic județean, și aproape 40% pentru serviciile de canalizare. Cum justifică Aquabis aceste scumpiri care vor urma? Prin necesitatea „ajustării” prețurilor în vederea realizării ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bistrița-Năsăud”, spune președintele USR Bistrița, Călin Stan:

”Finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 – fonduri europene -, proiectul are o valoare a investițiilor de circa 241 de milioane de euro, din care peste 7,6 milioane de euro sunt investiții de care va beneficia direct municipiul, a cărui contribuție la proiect, aprobată de consiliu local, se ridică la 144.000 de euro.

Cu un deficit de cofinanțare de peste 191 de milioane de euro, care vor fi acoperiți în proporție de 94% din Fondul de coeziune (85%), Bugetul de stat (13%) și Bugete locale (2%), proiectul mai are și o parte de cofinanțare din partea beneficiarului, în valoare de peste 12 milioane de euro (6%). Să fie aceasta suma pe care Aquabis dorește să o acopere din majorarea de tarife? Răspunsul clar la întrebare nu a fost încă oferit.

Dincolo de calcule economico-financiare, ceea ce rămâne de văzut este cum va crește calitatea serviciilor oferite populației de către deținătorul monopolului de furnizare a apei și a serviciilor de canalizare din județ. Dacă ar fi să luăm în considerare istoricul incidentelor cel puțin neplăcute, dacă nu chiar dezastruoase, pe care Aquabis l-a acumulat an de an, nu putem să avem încredere că viitorul nu va fi la fel, atrage atenția candidatul USR PLUS, Călin Stan.

 

Material realizat la comanda USR-PLUS

Share.

About Author

Lasă un comentariu