Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Motivul stupefiant pentru care Bistrița nu are încă șosea de centura în finanțare. Ce a marturisit premierul despre centură, apa si canal și proiectul de gaz

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premierul Ludovic Orban a explicat duminică la o întâlnire electorală pe Pietonalul Bistriței de ce nu există în finanțare vreun proiect de centură ocolitoare în județul Bistrița-Năsăud.

Orban a vorbit despre decizia Guvernului de a construi șosele de centură cu bani de la UE și cum a descoperit că Bistrița nu are de fapt proiect: ”Am luat decizia de a finanța centurile ocolitoare ale localităților. Cu finantare prin fondurile europene si asigurând prin Ministerul Transporturilor  inclusiv co-finantare de la bugetul de stat pentru partea autorităților locale. Și am început să le preluăm pentru finanțare: am preluat la La Arad, la Sibiu, la Bârlad, vom prelua la Mediaș.  Și ne-am uitat la Bistrița să vedem dacă putem găsi vreun proiect de centură. Și n-am gasit niciun proiect.  Deci nu avem ce finanța. Ne-am fi bucurat să avem vreun proiect, ca să avem ce finanța, astfel încât să scoatem traficul greu din Bistrita, pe o centura autentică care să mentină un trafic decent pe străzile Bistriței, să reduca poluarea, să reducă vibrațiile  care afectează clădirile. Din păcate nu există  niciun proiect  făcut de autoritățile locale. a explicat premierul României.

”Bistrițenii  o să beneficieze de apă si canal cu Stelian Dolha, nu cu cei care conduc astăzi Consiliul Judetean”

Primul ministru a vorbit la Bistrița și ce s-a întâmplat cu întârzierea realizării aducțiunii de apă și canal din așa numitul Masterplan 2, așteptat intens ani întregi și în Bistrița-Năsăud: ” Vă dau exemplu pe apa si canal. Bugetul Uniunii Europene, exercițiul financiar actual a început în 2014 si teoretic se termina in decembrie 2020. Timp de 6 ani, Guvernul care a fost  cu premier PSD, în toată perioada nu a gasit soluții să continue finanțarea masterplanului de apă și canal. A trebuit să venim noi la guvernare. Iar semnarea contractului pentru Masterplanul 2  se datoreaza faptului ca Guvernul nostru a reușit să rezolve in 4 luni ce nu a fost rezolvat în 6 ani de Guvernele anterioare: problema cofinantarii asigurate de societatile de apă, problemele cu devizele de lucrari care au crescut odată cu prevederile ordonantei 114  din cauza cresterii costurilor cu forta de munca. Iar  PSD-ului nu i-a trecut prin minte să incerce sa negocieze cu EU suportabilitatea acestor costuri si a tebuit să venim noi sa-i convingem pe europeni să preluam si aceste costuri. Când vor beneficia de apă si canal, bistrițenii trebuie să știe că noi i-am ajutat si bistritenii  trebuie să mai știe că o sa beneficieze de apă si canal cu Stelian Dolha, nu cu cei care conduc astăzi Consiliul Judetean  a mai spus Ludovic Orban.

Aducțiunea de Gaz deblocată de liberali

Gazul natural, bănuiesc ca i-ați auzit pe PSD -isti cum băteau toba cu gazul natural. N-au facut nimic. Aductiunea de gaz era blocată din 2012 de când a venit Ponta premier  si a mutat totul  la Ministerul Economiei si nu a asigurat niciodată finantarile. A trebuit să venim noi la guvernare si să identificam resurse și să punem la bătaie resurse atât de necesare . România e pe locul 3 la resurse de gaz, dar acest gaz românesc nu se poate folosi. Doar 35 % din gospodăriile românești sunt racordate la gaz.  Am luat decizia să alocam 1 milion de euro si n-am asteptat exercițiul financiar viitor, am început de acum. Am convins UE să ne aprobe alocarea a 234 de milioane de euro din proiectele actualului exercițiu. pentru aducțiunile de gaz pentru administrațiile care au deja proiecte iar în 15 august am deschis sesiune de proiecte. Astea sunt fapte , nu sunt vorbe, s-au făcut  în cateva luni. PSD nu a facut nimic in 6 ani, absolut nimic nimic.   Acestea sunt lucruri pe care nu le promitem, ci pe care  garantam ca le facem.

 

Share.

About Author

2 comentarii

 1. Bistrita nu are o centură ocolitoare din cauza primarului Cretu. Sa nu uitam ca în 28 ianuarie 2010, în timpul primului său mandat , consilierii au votat în unanimitate pentru transformarea Dealului Codrișor în zonă de agrement și au adoptat un PUZ în acest sens. Astfel, zona urma să fie transformată radical și pusă în valoare.
  S-a prevăzut amenajarea unor alei pietonale, a unui parc, pistă de biciclete, cișmele, zonă de promenadă, iar în cel mai înalt punct al dealului s-a prevăzut amenajarea unui restaurant, cu vedere spre oraș. Mai exact, Conform Planului Urbanistic Zonal, Padurea Codrisor urma sa intre într-un proces amplu, prin care aceasta zona sa fie amenajata pentru o serie de activitati sportive dar si de agrement. In plus, un proiect din 2006, prevedea amenajarea malurilor râului Bistrița,si realizarea de alei pietonale care să completeze zona de relaxare a Bistriței: (https://zupernews.wordpress.com/2013/06/06/codrisor-hill-p-u-z-bistrita-dealul-codrisor/). Numai ca în septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului, Crețu s-a sucit și de-atunci s-a cramponat pentru realizarea centurii (ne)ocolitoare a Bistritei, care urma să treacă prin mijlocul pădurii Codrisor, la mai putin de 500 m de parcul municipal , de casa de cultutură, prin spatele stadionului si pe la poarta spitalului TBC.
  Pentru asta Crețu, a facut o mica excrocherie propunând in CL ca Pădurea Codrișor să fie scoasă din intravilan rămânând în extravilanul Bistritei. Era o condiție obligatorie pentru realizarea centurii. In 2013, acelasi Cretu a organizat un referendum local pentru centura 2-Sud Bistriţa, care insa nu a fost validat din lipsă de cvorum.
  La ineptiile lui Cretu a pus botul si Radu Moldovan care acum face pe mironosita si se dezice de colegul sau de partid.
  Vezi: https://timponline.ro/radu-moldovan-bistrita-blocata-cauza-unor-nenorociti-gandesc-bicicleta/

 2. Balan Marius -Horea- VERZII de Bistrita-Nasaud în

  Domnul ORBAN poate sa primeasca o singura explicatie de ce B-ta nu are centura doar de la BISTRITA -CIVICA si PARTIDUL VERDE. Sunt cei mai avizati sa explice de ce incapatanarea cretiana nu a rezolvat acest aspect.

Lasă un comentariu