Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

OPINIE: Am mâncat bani europeni pe pâine, mai ceva ca Nutella și ni se spune cât de bine am trăit în județ Ingredientele unei manipulări mediatice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mi-au trebuit câteva ore să procesez textul jurnalistic năucitor din Libertatea de duminică, servit pe post de analiză economică scrisă de doi ditamai profesori universitari co-autori, unul doctor in economie, bistrițean plecat pe la universități occidentale (asta o știm noi) celălalt parcă în științe politice.

Textul acela din publicația cu sute de mii de cititori,  main de-a dreptul, adică pe limba jurnaliștilor articol principal, în care noi aștia din Bistrița-Năsăud am mâncat, chipurile vreo câțiva ani pe pâine fonduri europene, mai ceva ca Nutella, iar presedintele Radu Moldovan ar fi un fel de Superman al absorbției de bani de la UE e, repet, năucitor.

Jurnalistic vorbind, nici dacă treci ” Publicitate electorală ”sau ”material la comanda X partid plus cod de mandatar”, ceea ce nu era cazul aici, tot n-ai cum sa publici un material mai partizan decât  ce scriu profesorii -jurnalisti acolo. Vreti o mostră? Ia cititi ce scriu universitarii pe post de analiza economică a fondurilor europene: ”Cum ar veni, harnica administrație a județului Bistrița-Năsăud, condusă de, probabil, cea mai bună echipă de administrație județeană din România, cum este cea a lui Emil Radu Moldovan, a adus, bla-bla..”????”

Vă mai amintiți ” Scânteia”, oficiosul PCR ? Dacă nu, o gasiți în arhive. Mai vreți încă exprimări jurnalistice, de analiză lucidă într-una dintre cele mai publicații naționale citiți, atunci din Libertatea de duminică : ”Trebuie să fii extrem de lipsit de obiectivitate și să negi că banii aceia nu se văd în spitale, drumuri, restaurări de patrimoniu” (???)”

Mă declar, în consecintă extrem de lipsită de obiectivitate legat de subiectul asta, că nu pot sa înghit cifre pe nedigerate si îi invit pe domnii profesori, mă rog pe cel cu origini în  Bistrita-Năsăud, Cornel Ban  să-mi spună, nu mie neapărat ci locuitorilor din județul lui:

  1. de unde naiba le-au iesit cifrele astea, 8913.42 lei pe cap de locuitor în BN? Si unde e valoarea totală, adică sume din POR, POIM, POCU si ce o mai fi si i-a dat lui cât a absorbit judetul, că eu n-o gasesc ?

Si  2. să-mi răspundă domnul Ban, autorul articolului din Libertatea  dacă cifrele astea, exclusiv din Bistrita-Năsaud le-a  obținut în timp ce se documenta pentru strategia de dezvoltare a judetului pe 2021-20XX, contract adjudecat se pare de domnia sa de la Consiliul Judetean BN, în august 2020, prin atribuire directă.

Și suplimentar poate imi spune dacă in contract avea stipulate contra sumei generoase de la CJ , Bistrița-Năsăud,   pentru că institutia cu pricina bubuie de transparență și n-a anunțat nimic, si clauze de reprezentare media pentru dl Moldovan. O fi un contract atipic ăsta al lui si nu ma pricep eu.

PS. Dacă tot suntem de 9 ori mai buni decât Teleormanul la atragere de fonduri, cum spuneți dvs, pentru ca presupun că primim și cifrele, am încă o întrebare: cum se poate cuantifica în  vreun fel indicatorul ”viață mai bună pentru locuitorii din Bistrița-Năsăud ”? Nu de altceva dar la salarii medii nete suntem sub Teleorman de ani de zile..

Citeste si ce răspunsuri am primit: Strategia de dezvoltare a județului atribuită pe bani frumoși unui universitar care îi face campanie de imagine în presa centrală președintelui Moldovan

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu