Un depozit vechi de gunoi otrăvește natura, pe domeniul public, în comuna Mărișelu. Vechiul depozit la care se tot adaugă periodic conținut de gunoi este amplasat chiar în apropierea unei arii protejate, sit Natura 2000, care ar trebui să ofere un spațiu sigur inclusiv pentru vidre de apă, a căror prezență a fost sesizată în zonă, atrage atenția activistul de mediu, Cristian Țetcu, coordonator L’ets Do It, România! pentru județul Bistrița-Năsăud.
El a trimis o petiție mai multor instituții județene și naționale pentru a sesiza dezastrul de la Măriselu: ”În tot județul Bistrița-Năsăud, mediul natural este sufocat de deșeuri aruncate pe domeniul public, sau pe proprietăți private, un peisaj dezolant și totodată un real pericol pentru sănătatea publică.În acest context semnatarii acestei petiții, vă aducem la cunoștință un fapt deosebit de grav și ilegal, totodată, de agresare a mediului pe râul Șieu” scrie Țetcu.
El dă și indicații foarte precise ale zonei afectate, cu coordonate: ”Locația identificată este pe malul stâng al râului Șieu, la aproximativ 50 m în aval de confluența cu râul Budac, comuna Mărișelu, județul Bistrița-Năsăud (coordonate Google maps.ro 47.0512983855, 24.4461355917. Sursa TrashOut ).Mai exact este vorba de o groapă de gunoi ilegală, de dimensiuni impresionante, unde au fost depozitate tone de deșeuri menajere (PET, doze Al, sticlă, textile, materiale din activități de alimentație publică, etc – vezi foto atașate).
Țetcu arată și că groapa părăsită, rezultată în urma excavărilor ilegale de balast, este folosită de cel puțin 3 ani în scopul depozitării ilegale de deșeuri menajere și asimilabile.: ” Aceste deșeuri sunt incinerate la intervale regulate de timp de către persoane neidentificate, eliberându-se în aer cantități mari de substanțe toxice specifice, cu efect cancerigen (dioxine, furani, etc)„.
Activistul de mediu atrage atenția asupra pericolului si explică ți ce obligații au primăriile : ”În contextul epidemiologic actual, prezența depozitelor ilegale de deșeuri reprezintă un factor de risc suplimentar în răspândirea COVID-19. Astfel, primăriile au obligația să demareze, în regim de urgență, salubrizarea terenurilor pe care se află deșeuri abandonate. În toți acești ani, situația a fost adusă public la cunoștința instituțiilor abilitate și Primăriei Mărișelu (vezi sesizarea TrashOut), fără ca acestea să fi luat vreo măsură.
Vă reamintim, că situația este cu atât mai dramatică cu cât această activitate se desfășoară în aria naturală protejată, SIT NATURA 2000 Șieu-Budac (ROSCI0400), locație în care a fost identificată o activitate intensă a speciei de interes conservativ – vidra (Lutra lutra, cod 1355) și aria naturală protejată de interes național 2.202 Masivul de Sare de la Sărățel.Solicităm să dispuneți măsuri legale și urgente prin care să obligați la igienizarea zonei și îndepărtarea deșeurilor depozitate ilegal, refacerea malului și aducerea zonei la starea inițială.”
Tetcu , în calitate de activist de mediu dar mai ales de specialist în managementul deșeurilor solicită să fie anunțat în momentul închiderii gropii: ”Deoarece există suspiciuni că deșeurile vor fi acoperite cu pământ, într-un așa-zis proces de igienizare, solicităm ca pe tot parcursul lucrărilor (activități de igienizare manuală și/sau mecanică, transport, acoperire groapă, aplicare panouri avertizoare, etc) să fie anunțat în scris și telefonic, pentru a fi prezent din partea societății civile, în calitate de specialist în managementul deșeurilor, domnul Cristian ȚETCU, coordonator L’ets Do It, România! pentru județul Bistrița-Năsăud” a mai transmis Tetcu în cuprinsul petiției.