Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Cristina Iurișniți cere președintelui Iohannis să retrimită la Parlament legea educației pentru sănătate, inițiată de ea dar mutilată ulterior de PSD. Președintele a atacat-o fară succes la CCR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul USR Cristina Iurișniți i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis să retrimită pentru reexaminare în Parlament proiectul de lege a sanatății, al cărui inițiator este,  dar care  a fost modificat masiv de către PSD printr-un amendament ulterior.

Acest demers este tot ce mai poate face președintele care s-a opus proiectului în forma în care a fost trimis spre promulgare si l-a contestat la Curtea Constuționala. Aceasta a respins recent sesizarea de neconstituționalitate a presedintelui, ceea ce a atras protestele mai multor organizații ale elevilor.

Cristina Iurișniți, inițiatoarea legii care istituia educatia sexual în scoli, ca parte a optionalului educației pentru sanatate  i-a scris presedintelui atât în calitate de parlamentar cât si în cea de cadru didactic: ”Nu doar în calitate de parlamentar, ci și de cadru didactic, am susținut mereu necesitatea introducerii educației pentru sănătate în programa școlară, cu componenta educației sexuale adaptate vârstei, dar și în oferta activităților extracurriculare. Aceste noțiuni importante ale educației sanitare pentru minori trebuie explicate într-o manieră obiectivă, corectă, cu informații controlate și avizate, în acord cu nivelul acestora de înțelegere.

Din păcate, România continuă să fie țara cu cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană, potrivit Institutului Național de Statistică doar anul trecut 18.000 de copii au fost născuți de mame cu vârsta sub 18 ani. Și mai îngrijorător este faptul că vârsta medie a minorelor cu copii a scăzut cu aproximativ 2 ani, fiind în prezent de 15 ani și patru luni.Legea 45/2020, promulgată inițial de către Președinție,, se dorea a fi un instrument juridic eficace prin intermediul cărora, cel puțin o dată pe semestru, elevii să beneficieze de  informații din surse sigure  legate de protejarea sănătății, igienă, educație nutritională, sexualitate, cu accent pe  prevenirea, combaterea abuzurilor și agresiunilor sexuale, gestionarea corectă a unor astfel de situații. Profitând însă de Proiectul de Lege al Guvernului 457/2019, Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a adus o serie de limitări excesive ale legii 45/2020 (link aici: http://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2020/ri457_19.pdf), eludând rațiunea care a stat la baza acestui act normativ.„ scrie Cristina Iurișniți făcând referire la modul în care i-a fost modificată legea, care a fost promulgata ca atare de președinție.

”Având în vedere aceste motive, am solicitat președintelui Klaus Iohannis să nu promulge actuala propunere modificată de lege care a fost votată de Parlament în data de 3 iunie 2020 și să retrimită spre reexaminare Parlamentului actul normativ” adaugă deputatul USR Bstrița-Năsăud.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu