Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Ioan Turc tranșant despre negocierile cu PMP: ”Aștept o altă abordare, rezonabilă a domnului Simionca. Nu pot cauționa un partid la masa verde împotriva voinței electoratului”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Negocierile județene ale  PNL cu PMP pentru formarea de majorități la Bistrița, în Consiliul Județean dar și în alte localități au bătut pasul pe loc până acum: două runde de întâlniri s-ar fi încheiat  fără un rezultat, a explicat joi seara, la BEX TV, Ioan Turc, primarul ales al Bistriței, președintele județean al liberalilor.

Turc a susținut că-și dorește o alianță cu Partidul Mișcarea Populară, însă una rezonabilă care să respecte rezultatul alegerilor locale, și nu una care să deturneze acest rezultat și să transforme PMP în câștigător: ” Vreau să fiu foarte limpede: îmi doresc o alianță cu PMP pentru Consiliul Județean și îmi doresc, acolo unde putem, acolo unde aritmetica ne permite să ne coalizăm pentru a avea majoritate, în cât mai multe consilii locale. Ceea ce nu pot accepta este a răsturna, de fapt, rezultatul alegerilor pentru că PMP nu a câștigat aceste alegeri. Eu nu pot cauționa un partid, o formațiune  prin înțelegeri la masa verde, de natură să altereze voința cetățenilor, voința oamenilor. Am văzut și eu acele pretenții ale domnului Simionca, cu 21 de primării unde ar trebui să îi ajutăm să-și pună viceprimari, mai nou vor viceprimar și la Bistrița, și la Beclean, vicepreședinte la CJ. Domnule pentru asta câștigați alegerile!”. 

Turc a explicat că negocierile s-au blocat în momentul în care Ionuț Simionca, presedintele județean  PMP a condiționat majoritatea din Consiliul Județean de acordarea sprijinului pentru viceprimari în cele două orașe, Bistrița și Beclean: la Bistrița pentru că aici există acord preelectoral semnat cu USR-Plus, iar la Beclean din cauza scorului mic : ”  Când am ajuns la discuții despre majoritatea în CJ, lucrurile s-au cam blocat pentru că domnul Simionca, de fapt, condiționează realizarea unei majorități între PNL și PMP în CJ de susținerea de către Partidul Național Liberal pentru ca PMP să aibă viceprimar la Bistrița și viceprimar la Beclean. E aberant, pentru că se știe foarte bine că noi avem o înțelegere, un acord cu USR-PLUS, iar în urma acordului respectiv USR-PLUS îi revine un portofoliu de viceprimar la Bistrița, iar în ce privește Becleanul scorul PMP a fost unul slab. În condițiile în care raportul de forțe e de 3 la 1 nu poți să vii și să ceri susținerea de către o majoritate în raport cu minoritatea pe care o reprezinți pentru ca minoritatea respectivă  să iasă în câștig. Sigur că în politică sunt permise multe. Am vazut si situații nu putine.. daca PNL are 5 consilieri locali si PSD 5 , iar PMP, unul, PNL ajuta PMP sa aiba viceprimar.”

Ce ofertă în contrapartidă a făcut PNL-ul prin Ioan Turc: ”Eu cred – și i-am spus-o și domnului Simionca – că trebuie să urmărim modul în care oamenii au votat. Peste tot unde PMP are un consilier local în plus, absolut peste tot, noi, PNL, suntem de acord să formăm o majoritate dacă aritmetic este posibil, și să susținem ca PMP să își promoveze un viceprimar. Pentru CJ, propunerea noastră a fost:  majoritate, urmărirea unui proiect administrativ comun și evident, susținere reciprocă pentru un vicepreședinte din partea PNL și a unui vicepreședinte din partea PMP.” a mai spus Turc la BEX TV.

Domnul Simionca spune că, da  putem să o facem la CJ dacă le dăm viceprimar la Bistrița și la Beclean. Nu au obținut un număr de voturi, suficient de mare pentru ca o asemenea înțelegere să fie una și corectă din punct de vedere politic.

TURC: nu am capitulat. O înțelegere cu PMP  e posibilă oricând

Întrebat daca exclude acordarea unor vicepremieri la  Bistrița și Beclean pentru PMP ca si condiție pentru a face majoritatea la CJ, președintele PNL Bistrița-Năsăud a răspuns: : ” Categoric. Majoritățile se fac atunci când actorii care intră la negociere își doresc cu adevărat ca aceste majorități să fie constituite. Eu în continuare aștept ca domnul Simionca, ca PMP să demonstreze că într-adevăr își doresc să vină alături de PNL și împreună să constituim o majoritate la CJ și majorități în cât mai multe consilii locale. Nu am capitulat din acest punct de vedere . Încă aștept o poziție rezonabilă a domnului Simionca în așa fel încât să putem face o înțelegere corectă”, a declarat Turc.

Întrebat dacă protocolul național încheiat între PNL și PMP are vreun efect în plan județean, Turc a răspuns: ”Ar trebui să aibă.. E destul de generalist acest protocol Se pare că nu există niciun fel de directivă cu adevărat fermă de la nivel central pentru organizațiile PMP. Cel puțin la Bistrița nu văd acest lucru. În orice  calcul am intra, PMP nu poate fi îndreptățit să ceară atât de multe lucruri ca și cum ar fi câștigat alegerile în județul Bistrița-Năsăud. Partidele cresc greu, cresc ciclic, e nevoie de multă muncă, e nevoie de un electorat fidel care să te susțină, iar în lipsa unei susțineri consistente, eu nu cred că masa verde trebuie să fie târgul unde, de fapt, aritmetica electorală să fie inversată”.

În ce privește negocierile, Ioan Turc a spus că acestea pot fi duse la bun sfârșit dacă PMP are ”o abordare rezonabilă”. Votul la viceprimari nu-l vom amâna ..”În momentul în care tehnic va fi posibil, va exista un calendar pentru tot județul de depunerea jurământului de către aleși  consilieri și care va fi respectat. Acuma ce o să se întâmple cu fiecare parte e o altă discuție. Sunt situații unde noi avem majoritate singuri, sunt situații în care vom putem constitui majorități cu USR, PMP Sper că vom reuși printr-o abordare rezonabilă”. a mai spus Ioan Turc joi seara la BEX TV .

Întreaga emisiune o puteți urmări pe pagina de facebook Bistrita Express:

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu