Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Lista la parlamentare a USR-PLUS din BN întoarsă cu susul în jos, după contestarea alegerilor interne.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lista USR-PLUS Bistrița-Năsăud pentru alegerile parlamentare s-a întors pe dos după ce a intervenit comisia de arbitraj națională reunită și a decis, după contestații  că la alegerile interne din Bistrița nu s-ar fi respectat regulamentul. Așa că a decis anularea unui numar foarte mare de buletine de vot, ceea  a inversat complet ierahia la Camera Deputaților: în loc de Lorand Toth, presedintele USR, numărul 1 ar fi devenit președintele PLUS, Lorant Sas. Nici aceasta decizie nu e definitivă si a fost contestată de o parte din USR, asa că în weekend sau cel târziu până luni seara se va rezolva contestația a doua, iar BPN-ul celor două partide  validează lista cu care se intră la parlamentare.

Ce spun actorii principali? Reporterul Bistrița Express a stat de vorbă cu Lorant Sas, președintele PLUS chiar în timpul conferinței naționale reunite ținute vineri seara, dar și cu Călin Stan, presedintele municipal al USR Bistrița .

Lorant Sas spune că cei de la PLUS ar fi votat așa cum scrie în noul statut, cel al USR, adoptat după fuziune, însă cei cei de la USR n-au făcut-o , motiv pentru care  buletinele care nu aveau punctaje, adică 55 din 115  au fost anulate: ” Regulamentul în urma fuziunii e ca începând după locale PLUS trece pe statutul USR și toate evenimentele din cadrul  USR-Plus se întâmplă după statutul USR, . Regulamentul USR spune că dacă nu există altă decizie la nivelul organizațiilor locale comune , voturile se fac in sistem Eurovision-Borda.Aceasta spune că se acordă punctaj mai multor candidati. In cazul nostru trebuia acordat 5, 3 și 1 punct pentru 3 candidați din listă. Ori colegii din USR au fost instruiți să acorde punctaj unui singur candidat si acele buletine de vot s-au anulat. Acordând doar un punctaj unui candidat se denaturează votul. Pentru că acesta nu este un sistem de vot uninominal” spune  președintele PLUS

Prima decizie de anulare s-a luat acum două zile, în 14 octombrie de către Comisia Tehnică USR-Plus.”Ei au decis că acele voturi se anulează, acele voturi care nu respectă regula de a acorda punctaj. La renumărare s-au anulat 55 de buletine care avea x în loc de punctaj. Domnul Toth a pierdut majoritatea voturilor pentru că la el s-a votat așa” a mai spus Lorant Sas.

Călin Stan presedintele organizației municipale a USR si coordonatorul campaniei de la alegerile locale spune că dimpotrivă alegerile interne s-au desfășurat conform regulamentelor și că orice decizie se va lua în final va fi fie cea pentru validarea primuluiproces verbal, fie un alt vot, dar nu, anulare de buletine: ” Decizia finală o va lua biroul permanent național, acolo se validează sau nu. Oricum va veni o decizie până luni, pentru că nu mai este timp” a explicat la solicitarea  Bistrița Express, presedintele municipal al USR, Călin Stan.

 

La Senat ierarhia a rămas neschimbată  pentru ca acolo au fost doar 2 candidati si alegerile nu se puteau desfasura in sistemul Eurovision.

Citește ce decizie s-a luat până la urmă vineri noaptea:

Zarurile au fost aruncate: președintele PLUS Lorant Sas e numărul 1 la Camera Deputaților în locul lui Toth.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu