Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

UPDATE: Două partide din BN s-au trezit cu listele pentru Senat respinse, pe motiv că nu au candidați-femei. Un partid a rezolvat problema

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mari probleme pentru Alianța USR-PLUS și pentru  Partidul Verde, cărora Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud le-a respins înscrierea listelor pentru Senat. Partidul Verde a reușit însă în cele din urmă să-i fie admisă parțial  lista după ce a refăcut dosarul.

Motivul este lipsa asigurării reprezentativității de gen, impusă de o lege din 2015, numărul 208. Articolul 5 al legii în cauză prevedea asigurarea reprezentării ambelor sexe atât  pentru Camera Deputaților cât și pentru Senat, excepție făcând situația când există un singur candidat pe aceste liste. Primii au pățit-o cei de la Partidul Verde care au primit de la BEJ decizie de respingere în 21 octombrie.

UPDATE: Ei au avut timp sa se replieze si au refăcut de urgență dosarele de candidatură trecând si un candidat femeie, iar dosarul a fost depus în 22 octombrie. Problema acesteia era însă vârsta: 33 de ani și nu 35 de ani, cum cere candidatura pentru Senat Senatul. Așa că reprezentanții BEJ au mai respins odată, însă numai parțial si le-au admis aceeași listă la Senat doar cu bărbați. (imag 2)

Cei de la USR-PLUS sunt exact în aceeași situație si dacă nu li se admite contestația la Tribunal nu vor avea candidați pentru Senat.

Biroul Electoral Județean a decis prin decizia nr 23 din 23.10.2020 respingerea candidaturilor la Senat pentru că între cei 4 candidați la Senat nu se găsea nici o femeie. USR-PLUS s-au confruntat cu probleme în stabilirea listei de candidați, după ce în urma contestațiilor o comisie tehnica di ambele partide a decis anularea unui foarte mare numar de voturi la scrutinul intern pentru nerespectarea sistemului de vot Eurovision Border. Decizia a însemnat practic pierderea de către președintele USR  Lorand Toth a primei poziții pe listă de la Camera Deputaților, cea considerată eligibilă în favoarea președintelui Plus, Lorand Sas. În mod bizar însă nu această listă a avut probleme, ci cea pentru Senat, care nu a fost contestată intern de nimeni si pe care era cap de afis un USR-ist, presedintele de la Năsăud, Emilian Gabor.

Share.

About Author

Lasă un comentariu