Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Managerul Teraplast Alexandru Stânean: ”tinerii sunt mai atrași de mirajul muncii în strainătate decât de un salar bun în țară.” Ce soluții vede.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Invitat la o emisiune realizată de Ziarul Financiar managerul general Teraplast Grup, Alexandru Stânean spune că problema forței de munca va continua să rămână una serioasă pentru companii atâta vreme cât rezolvarea este lăsată exclusiv la nivelul  antreprenoriatului. El a spus și că nici pe departe companiile n-au simțit o îmbunătățire pe acest segment, odată  cu revenirea românilor din străinătate, în prima parte a acestui an.

Stânean a vorbit despre eforturile companiei pe care o conduce de a se implica în  școlarizarea tinerilor  în sistemul învățământului dual din Bistrița, cu un proiect care fiind la primul an de implementare nu poate fi evaluat încă. Întrebat dacă este optimist în privința acestui proiect managerul Teraplast a raspuns pozitiv, însă a precizat că nu aceeași părere o au si colegii săi care au evaluat motivatia unor elevi de clasa a XII: ” Colegii mei care au făcut o prezentare acolo (nn. la liceul tehnologic) au pus două întrebări către o generație de absolvenți de anul trecut, clasa a XII-a.  Prima întrebare a fost:  daca ar rămâne în România pentru un salariu de  1000 euro net. Nimeni nu s-a arătat voluntar, in schimb când au fost întrebați dacă intenționează să plece din România să lucreze în străinătat , s-a făcut pădure de mâini în sala în care erau copiii respectivi”.

Mirajul muncii în străinătate rămâne puternic

Managerul de la Teraplast i-a explicat moderatorului emisiunii, gazduită pe pagina de facebook a Ziarului Financiar că a ajuns la concluzia că mirajul muncii în străinătate rămâne la fel de puternic si acum, indiferent de contextul epidemic internațional sau de ofertele angajatorilor: ”Acuma știți foarte bine că 1000 euro net în România, mai ales intr-un oraș ca Bistrița, care are costuri sub Cluj sau București e un salariu foarte bun. Un salariu care greu se câștigă pentru o poziție necalificată chiar și înafară. Vă dați seama că desi se câștigă bani mulți în afară, dacă tragi linie după cheltuieli s-ar putea să rămâi cu mai puțini bani.

Concluzia este că mirajul muncii în străinătate rămâne la fel de puternic  deși ofertele de muncă din România devin din ce în ce mai rezonabile”

Soluții? Nu ajunge efortul mediului de business

Alexandru Stănean a explicat și că nu ajunge efortul mediului de afaceri pentru păstrarea în țară a forței de muncă. Pentru că oamenii au nevoie de un anumit nivel al sistemelor de sănătate, a învățământului și sistemelor de transport: ”Dincolo de ceea ce putem face noi în mediul de business, adică sa plătim salarii tot mai bune, trebuie rezolvate alte probleme alte probleme: cea de educație pe care o menționam, sistemul de sănătate…pentru că oamenii , chiar dacă câștiga bine, trebuie sa aiba confortul că sistemele de utilități publice de care le depinde confortul vietii, sa fie la un nivel rezonabil, pentru că asta va contribui la succesul unei oferte românesti de angajare. eu cred ca mediul privat se angajează destul de repede si ofera conditii decente, trebuie însă ca și cei din mediulpublic sa-si faca treaba până la urmă„ a mai spus Alexandru Stânean la emisiunea Ziarului Financiar, ”Investim în România”.

Grupul de companii Teraplast are unul dintre cei mai buni ani de business în  2020, iar managementul estimează ca tot pe crestere va fi si 2021.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu