Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Primarul Traian Ogâgău, noi probleme în instanțe. Ce a decis Curtea de Apel în privința raportului ANI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Primarul orașului Sângeorz-Băi e departe de a scăpa de problemele cu instanțele de judecată: în 5 noiembrie Curtea de Apel Cluj i-a respins contestația  depusă împotriva raportului ANI care a stabilit în luna iulie 2020 că se află  conflict de interese, după ce a semnat pentru închirierea, în martie 2018 a  unui teren din domeniul privat al orașului către tatăl său.

Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă, primarul Traian Ogâgău având dreptul la apel în termen de  15 zile. Interesant este că ANI a făcut inițial și plângere penală, însă Ogâgău a fost achitat în cele din urmă de o instanță a Curții de Apel Cluj în 17 februarie 2020 în  procesul penal deschis pentru aceeași speță, asta după ce inițial Judecătoria Năsăud îl condamnase la închisoare cu suspendare. Curtea de Apel a desființat atunci în întregime sentința Judecatoriei Năsăud care prevedea inclusiv interdicția ca Ogâgău sa ocupe vreo funcție timp de 3 ani.

Ce spune decizia ANI care a generat un proces penal și un altul de contencios administrativ.

Agenția Națională de Integritate a stabilit că,  Traian Ogâgău , ”în perioada exercitării funcției de primar, a încheiat în data de 28 martie 2018 un act juridic privind închirierea unei suprafețe de teren aflate în domeniul privat al Orașului Sângeorz-Băi, încheiat între Primărie și tatăl persoanei evaluate, fără să existe o Hotărâre a Consiliului Local privind aprobarea încheierii acestui contract. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, spune decizia ANI pe care s-a pronunțat instanța de contencios a Curții de Apel în 6 noiembrie, care i-a respins contestația lui Traian Ogâgău.

Traian Ogâgău, reales la alegerile locale din 27 septembrie primar al orașului Sângeorz Băi, și-a pierdut primul mandat înainte de a fi validat în cel de-al doilea mandat, în urma unei condamnări penale a aceleiași Curți de Apel Cluj la închisoare cu suspendare pentru refuzul de a oferi probe biologice după un incident cu polița rutieră.

De altfel și validarea sa a fost atacată în instanță, fără succes însă, de fostul viceprimar cu care a avut un conflict de lung parcurs, dar și de organizația județeană a PSD.

Ce se poate întâmpla?

Dacă raportul ANI este admis de instanța de apel, iar contestația primarului nu va fi admisă Ogâgău va avea din nou probleme cu mandatul actual, chiar daca în procesul penal a obținut câștiga de cauză. Aceasta pentru că, potrivit legii   176 din 1 septembrie 2010, ”Persoana  fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzuta din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din funcția ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o funcție eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Share.

About Author

Lasă un comentariu