Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Medicul Dumitru Niculai: Gripa sezonieră debutează cu temperatură mare, în Covid 19 temperatura nu urca atât. Care sunt simptomele

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Invitat în studioul BEX TV medicul Dumitru Niculai, presedintele Asociației Medicilor de Familie din Bistrita-Năsăud  a explicat, din practica sa curentă  care sunt simptomele definitorii pentru COvid 19. El a spus și că pacienții acceptă foarte greu ideea că sunt infectați cu Covid 19 si cer mereu confirmări din partea medicului înainte de a accepta sa facă testul. ”Oamenii acceptă de regulă foarte greu că sunt infectați și atunci trebuie să-i aduci pe moment niște dovezi. Trebuie să-i spui că deja plămânul îi este afectat, are durerea aceea în piept, un pic de febră, ești obosit. El zice că a mai avut astfel de simptome și anul trecut și acum doi ani că a mai răcit și nu crede că ar avea Covid și atunci solicităm testarea acasă. Și înainte se făcea acasă – a fost o perioadă dificilă pentru cei care făceau testarea când pacienții sunau ei – au blocat efectiv telefoanele pentru că intrau în panică și dădeau telefon la semne minore pe care le considerau ei ar avea vreo legătură fără să știe care e definiția de caz, ca asa spunem noi, care semnele principale pentru care noi putem bănui că este o infecție cu Covid, că totuși testul suprem este analiza cu PCR, care spune dacă ești pozitiv sau negativ” a explicat medicul Dumitru Nicolai .

Medicul a învășat în timp să deosebeasca în tabloul clinic elementele care indica faptul ca e vorba de Covid 19 : ”În ce privește Covid-19, cu părere de rău,  vă spun că toți cei pe care i-am trimis la testare au fost pozitivi, cu o singură excepție care a venit de două rezultate neconcludente, dar eu după mine nici nu l-as fi testat, pentru ca era ca la carte nici nu l-aș mai fi testat pentru că avea absolut toată simptomatologia Covid: pierdere gust-miros, durere în piept, insuficiență respiratori”. 

Temperatura de la Covid 19 nu e atât de mare ca la Gripă sezonieră

Doctorul Dumitru Nicolai a enumerat tabloul clinic constat în infecțiile cu Covid 19: ” În cazul infecției cu SARS-CoV-2, pe locul întâi este tusea uscată iritativă. Urmează astenia, oboseală pe care nu o poți justifica. Dacă pâne ieri ai fost bine si acum dintr-o dată te sinți obosit  Nu este normal dacă până ieri-alaltăieri ai fost bine, dintr-o dată începi să tușești și te simți obosit. Pe locul trei este temperatura, undeva 37,5-38 procentul cel mai ridicat. Aici e diferența cu gripa. Pentru că Tusea și astenia apare și în gripă, dar acolo temperatura urcă la 40 și gripa debutează dramatic, oarecumva cu febră foarte mare, cu oboseală, cu astenie, cu dureri foarte accentuate musculare. AiciîÎn infecția cu Covid, durerile musculare sunt, dar nu atât de puternice  ca la gripă când îți și spune pacientul: mă doare ca și cum m-ai pune într-un sac și unul o dat cu parul, deci peste tot. Aici sunt dureri musculare, la Covid-19, mialgii dar nu au intensitate. Eu nu am găsit niciun pacient până acum cu intensitate foarte mare a durerilor musculare. E intensitate medie spre ușoară. Următorul simptom este o dificultate în respirație care, tot asa vine  oarecum fără explicație.”  Uite nu pot sa respir” spune omul După aceea, cefaleea, frisoanele. Îl doare capul, dar ia un Paracetamol, un Nurofen, un antinevralgic, și îl mai lasă, dar îl lasă pentru puțin timp și dn nou apare cefalee . Cam la 30-50% dintre persoane apare lipsa mirosului și gustului. Apare destul de devreme și de multe ori am întâlnit cazuri că e singurul simptom la început. ” E foarte important sa recunosti aceasta patologie, cu atat e mai usor sa previi imbolnavirea celor din jur.” a mai spus medicul.

Potrivit acestuia, în Covid-19, mai apare un simptom, ce-i drept mai rar, , diareea nespecifică, care nu cedeaza la medicamentele obisnuite: ”Degeaba îi dai acele tratamente clasice, nu cedează câteva zile și pacientul se deshidratează. Trebuie pusă perfuzie, dar cine merge la un pozitiv acasă să-i pună perfuzie?”.

”Contagiozitatea e atât de mare, pentru că în primele două zile nu avem niciun simptom. De aceea în acele două zile oamenii fac vizite, merg la magazine, poti sa ai foarte multe contacte sociale, cu colegii de servici” a mai spus medicul. Vizionați aici intreaga emisiune de la BEX TV:

https://www.facebook.com/333394503719657/videos/415918376093394

Share.

About Author

Lasă un comentariu