Bistrița a intrat în carantină pentru 12 zile nu numai din cauza incidenței mari a cazurilor de Sars Cov 2 în creștere după weekendul trecut, a explicat prefectul Stelian Dolha într-o emisiune la BEX TV ci și pentru că gradul de ocupare a paturilor din secțiile COVID 19 și mai ales cele de pe secția ATI -Covid din Spitalul Județean Bistrița-Năsăud a depășit 90 de procente, ba chiar s-au ocupat în totalitate în cazul terapiei intensive.
Prefectul a explicat și că orașe mari precum Clujul sau Timișoara nu au îndeplinit acest criteriu, esențial pentru aprobarea Departamentului pentru Situații de Urgență, cel care ia decizia finala, pentru că fiind vorba de mari centre universitare, cu multe spitale numărul de locuri în terapie intensivă este mult mai mare si nu s-a atins capacitatea: ”Un oraș intră în carantină în momentul în care sunt anumite evaluări făcute de Direcția de Sănătate Publică pe baza unor coeficienți peste care nu se poate trece. Un indicator este cel legat de numărul de locuri din ATI-Covid. Când nu mai sunt locuri în ATI Covid, trebuie să iei această măsură. La Bistrița, de o bună bucată de vreme nu mai erau locuri la ATI, toate cele 13 locuri fiind ocupate. S-a ajuns la cazuri grave – iar cei care au avut rude știu – și a necesitat un timp de așteptare până oamenii au avut acces la aceste paturi speciale pentru că nu mai erau locuri. Acest aspect determină declanșarea carantinării unui oraș”,
Atât Clujul, cât și alte orașe mari nu au intrat în carantină pentru că sunt centre universitare care dispun astăzi de mult mai multe locuri pe ATI decât dispune Bistrița” a explicat prefectul la BEX Tv în ziua în care un oraș mare, Constanța a intrat oficial în carantină, cu o incidenta mai mica decat la Bistrița.
Decizia carantinării amânată o săptămână. Ce l-a îngrijorat pe prefect
Prefectul a explicat și că decizia carantinării Bistriței a fost amânată două săptămâni, în speranța că numărul cazurilor va scădea. ” Am tot anunțat că o luăm în calcul, apoi că este iminentă, timp în care am monitorizat situația. Însă în weekendul trecut incidența a crescut din nou, după o ușoară scădere … ”. Prefectul spune și că presiunea a crescut în condițiile în care și locurile din secția de infectioase si Pneumologie din saloanele COVID ale Spitalul din Bistrița, si cu atât mai mult cele de la ATI-Covid s-au ocupat.
Dolha spune că numărul cazurilor grave a crescut, că unii pacienți evolueaza dramatic după ce ajung uneori prea tarziu la Spital și că acesta este un motiv serios de îngrijorare, mai ales ca deja cu toții avem cunoștiințe, rude sau prieteni care se confruntă cu situații limită: : ”Luni a decedat un bărbat de 40 și ceva de ani, soțul unei foste colege de partid. Înainte a mai fost un deces la 50 și ceva de ani. A mai fost și un decedat de 30 și ceva de ani…Sunt oameni la vârste active care fac forme grave. Unii ajung mult prea tarziu, cu saturație scazuta a oxigenului și plămânii foarte afectați”
Prefectul spune că sunt semne că incidența cazurilor va scadea odată cu măsurile luate: ” Eu astăzi sunt optimist că incidența va scădea și mă bazez pe datele pe care le avem deja. Avem o ușoară scădere pe municipiul Bistrița. Cred că este efectul măsurilor luate la nivel național, dar și o reacție la momentul în care s-a anunțat carantină la Bistrița. Atunci, la nivel colectiv s-a instalat o oarecare teamă, oamenii au început să înțeleagă că lucrurile s-au acutizat și carantina este iminentă. Cu o săptămână înainte, noi, Instituția Prefectului, am tot anunțat că e iminentă carantina, că urmează să luăm această măsură. Până în ultimul moment am sperat că va scădea incidența și nu vom fi nevoiți să ajungem la carantină mai ales după cele două zile de scădere”. Emisiunea BEX TV o puteți urmări aici: