Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cristina Iurișniți : ”Stop colectării de bani de la elevi, profesori sau părinți”. Ce proiect a inițiat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul Cristina Iurișniți anunță depunerea unui proiect de lege care să interzică orice formă de pretindere, oferire sau strângere de bani destinate fondului clasei sau scolii. Proiectul Cristinei Iurișniți este o modificare legislativă la legea educației 1/2011.

”În calitate de deputat al Uniunii Salvați România în Parlamentul României, am depus o completare la Legea Educației 1/2011 prin care se interzice pretinderea, oferirea sau strângerea de sume de bani destinate fondului școlii sau fondului clasei de către elevi, conducerea școlii, personalul didactic, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic” anunță deputatul USR care spune și că în anumite școli s-a ajuns în situația ca aceste fonduri să devină  una dintre principalele surse de venit a unității școlare.

”Este profund nelegal și impardonabil ca elevilor sau părinților să li se impună să ofere bani pentru școală. Învățământul este gratuit, iar aceasta presupune că autoritatea publică locală este cea care trebuie să asigure surse suficiente de fonduri publice pentru școli. Evident, managementul școlii are obligația legală de a gestiona veniturile cu eficiență și economicitate, acordând tuturor destinațiilor de cheltuieli resurse suficiente. În spiritul egalității de șanse în privința accesului la educație, am susținut la nivel parlamentar demersul beneficiarilor actului educațional, reprezentați de către Consiliul Național al Elevilor.

Interdicția din completarea USR nu va viza doar colectarea fondurilor de la părinți sau elevi; de foarte multe ori, profesorii sunt cei obligați de conducerea școlii să contribuie din veniturile lor proprii la achiziționarea materialelor didactice. Or, acest aspect relevă cât de insuficientă este finanțarea școlilor și cât de indiferente și neglijente sunt unele autorități publice locale când vine vorba de Educație.

Respectarea unui minim procent de 6% din PIB pentru sistemul de învățământ este absolut esențială! De 30 ani politicienii nu au investit în Educație la modul unitar și sistemic, de 10 ani nu se respectă legea”, mai spune Cristina Iurișniți.

Inițiativa legislativă va prevede inclusiv sancțiuni pentru  cei care strâng totusi bani după intrarea acesteia în vigoare Ș o sanctiune contravențională între 1000 și 2000 de le pentru cei care  care oferă, pretind sau strâng sume de bani pentru fondul școlii sau fondul clasei. Această sancțiune va fi constatată de ofițerii din Ministerul Afacerilor Interne la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice” prevede proiectul deputatului USR.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu