Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Descoperire spectaculoasă la Castelul Teleki din Posmuș: statui aruncate în iaz în urmă cu 50 de ani recuperate partial

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

”Uneori legendele se dovedesc a fi reale” este introducerea cu care arheologii Complexului Muzeal Bistrița anunță o descoperire făcută în zona iazului secat a castelului Teleki din Posmuș, monument la care se fac cercetări arheologice premergătoare unui amplu procese de restaurare.

Pornind pe urma unor marturii ale unui localnic, cercetătorii Complexului Muzeal Bistrița alături de cei ai Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei au găsit, săpând cu excavator în zona iazului secat, trei dintre  statuile de piatră de la intrarea din castel, pierdute după naționalizarea din 1948, perioada tulbure,  când statuile ar fi fost aruncate în iaz. Este vorba de :  statuia Madonei cu pruncul (care  se afla la intrarea în castel pe latura stângă – este și cea mai bine păstrată, lipsește însă capul și jumătate din pruncul Isus) statuia sfântului Joan Nepomuk (Nepomuki Szent János) ce se afla tot la intrarea în castel pe partea dreaptă, din care s-a păstrat doar o jumătate din corp, restul statui fiind spart.” transmit cercetatorii. Cele două statui erau puse pe câte un piedestal decorat cu motive baroce cu inscripția Ex voto curavit.. datată în 1790” explică reprezentanții Muzeului bistrițean. Apoi o a treia statuie  găsită, un personaj cu haine militare (probabil împărăteasa Maria Tereza) distrusă puternic din care s-au mai recuperat câteva bucăți ce pot fi restaurate. ”Statuile au supraviețuit până în anul 1945 când încă se aflau în curtea castelului, deteriorate parțial dar întregi. Parcul castelului avea mai multe statui cu personaje mitologice despre care nu avem informații mai precise. Bibliografia veche mai amintește și o serie de statui de lei. În momentul instaurării regimului comunist statuile sunt vandalizate și se pare aruncate în iazul respectiv. Cert este că în urma cercetărilor noastre legenda locală s-a confirmat, iar cercetările din anul viitor e posibil să mai scoată la suprafață alte fragmente de statui” explica cercetatorii in postarea facută pe facebook.

Și nu e singura descoperire.: ” Una din cercetări a identificat fundațiile scării de acces în corpul clădirii centrale ale castelului, grav afectată de intervenții ulterioare, intrarea în subsolul castelului fiind închisă cu un zid de cărămidă” transmit cercetătorii din echipa carora fac parte: manager, dr.Gavrilaș Alexandru – expert restaurare piatră; cercetatorul dr.Zăgreanu Radu – arheolog; muzeograful  Adriana Stancu și desenatorul Andreea Ilieș.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu