Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul USR-PLUS Lorant Sas critică ANRE pentru pasivitatea și lipsa comunicării în liberalizarea pieței de energie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

După ce majoritatea românilor au fost luați complet prin surprindere de liberalizarea pieței de energie electrică și în fața debusolării consumatorilor, deputatul USR-PLUS, de Bistrița-Năsăud, Lorant Sas cere explicații Agenției Naționale de Reglementare în Energie(ANRE) pentru că nu si-a făcut treaba : ” Mă simt dator, în calitate de membru al Comisiei de Industrii și Servicii, să abordez public problema liberalizării pieței de energie destinată consumatorilor casnici. În primul rând sunt consternat atât de pasivitatea și lipsa de comunicare din partea ANRE, instituție care trebuia să pregătească temeinic această procedură de liberalizare, cât și de modul total netransparent prin care au decis, în cadrul unor consultări “restrânse” cu marii furnizori, detaliile și tarifele serviciului universal, cel care înlocuiește sistemul reglementat.” spune deputatul într-o postare pe pagina sa de facebook.

În întregul context de connfuzie generat de deciziile ANRE, ultima prelungind până în 31 martie posibilitatea de încheiere a noilor contracte cu avantajarea marilor furnizori, Lorant Sas  apreciază intervenția ministrului de resort care a intervenit pentru oferirea celui mai bun preț consumatorilor care nu doresc sa-și păstreze furnizorul: ” Intervenția ministrului Energiei este una corectă și oportună. Este imposibil de pus în aplicare, imoral și anti-concurențial sistemul stabilit de către ANRE Majorarea artificială a tarifelor, precum și propunerea prelungirii termenului de menținere a sistemului intermediar sau bonusarea consumatorilor care nu schimbă furnizorul reprezintă erori majore ale ANRE.

Propusa OUG din partea Ministerului Energiei, care prevede trecerea automată a consumatorului casnic în portofoliul aceluiași furnizor, dar în cadru concurențial, la nivelul celei mai bune oferte a acestuia, reprezintă o variantă corectă pe care o voi susține. În acest sens, recomand consumatorilor casnici să evite cozile la sediile furnizorilor. Nu este cazul să intre în panică. Majorarea artificială a tarifelor nu va fi permisă. În plus, situația epidemiologică nu este adecvată pentru aceste aglomerări în spațiu restrâns. Recomand consumatorilor casnici să contacteze prin telefon sau online mai mulți furnizori pentru a decide, în deplină cunoștință de cauză, care este cea mai bună ofertă. Indiferent că alegeți oferta actualului furnizor sau a altuia, veți beneficia de aceleași servicii din partea societății de distribuție, inclusiv citirea contorului sau rezolvarea deranjamentelor. Tehnic, nu se modifică absolut nimic la nivel de instalație electrică!” a scris parlamentarul USR PLUS.

Definirea consumatorului vulnerabil-o prioritate

Lorant Sas vorbeste si despre atenția care trebuie acordatăc onsumatorului vulnerabil: ”În paralel, țin să vă anunț că vom dezbate, în viitorul apropiat, proiectul Ministerului Muncii de definire a consumatorului vulnerabil. În acest sens, vom institui un cadru legislativ corect astfel încât persoanele aflate, cu adevărat, în situații sociale problematice să plătească mai puțin pentru utilitățile necesare, procesul de definire a acestor criterii să fie unul corect, transparent, rapid și echitabil iar sistemul de definire a consumatorului vulnerabil să fie eficient pentru categoriile țintă. Susțin cu toată convingerea liberalizarea piețelor energetice și îmi exprim convingerea că vor urma efecte benefice pentru consumatori, atât din punct de vedere a tarifelor, cât și al serviciilor, exact cum a fost traseul serviciilor de telecomunicații. Regăsiți, accesând următorul link, ofertele furnizorilor de energie electrică: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

mai scrie parlamenatrul USR -Plus pe pagina sa de facebook.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu