Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Prefectura pichetată succesiv de Sanitas și de sindicatul ”Solidaritatea Sanitară”. Ce solicitari au sindicaliștii

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Sanitară au pichetat joi după amiaza Prefectura Bistrița-Năsăud  în cadrul unei acțiuni de protest declanșate în întreaga țară, îndreptate împotriva a ceea ce susțin că sunt inechitățile din sistemul de sănătate.
Protestatarii s-au întâlnit cu prefectul Stelian Dolha care a discutat în fața Instituției cu membrii de sindicat si potrivit unui comunicat de presa, i-a asigurat de susținerea sa instituțională  în condițiile în care membrii sindicatului au reclamat nevoia ”respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate”.
Sindicaliștii care au protestat au depus un memoriu către  Instituției Prefectului, printre nemulțumiri numarându-se: ”1 adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19.
2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
9. Negocierea anexelor la Contractul Colectiv de Muncă.
10. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.
Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a înaintat solicitarea sindicatului „Solidaritatea Sanitară” către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Public, transmite Prefectura.
Protectie pentru lucratorii din sanatate

Principala revendicare a protestelor o constituie, potrivit comunicatului postat pe site-ul Solidaritatii sindicale introducerea unor măsuri de  protecție a lucrătorilor din sănătate,” cei 86 de profesioniști decedați până acum la datorie dovedind situația dramatică în care se află această categorie de lucrători. Măsurile de protecție solicitate pentru profesioniști sunt completate de cele privind protecția pacienților, introducerea unui sistem „no-fault” de despăgubire a pacienților și a criteriilor raționale de alocare a resurselor existente constituind exemple în acest sens  .Sistemul public de sănătate este victima unor inechități majore create atât de un cadru legislativ irațional cât și de indiferența guvernanților față de profesioniștii aflați în prima line a luptei împotriva pandemiei COVID-19 sau de atenția lor selectivă.” transmit sindicalistii care sunt supărați nu doar pe Guvern , ci și pe Parlament care nu adoptat cadrul legislativ adecvat protecției. 

Share.

About Author

Lasă un comentariu