Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

În Bistrița-Năsăud au fost făcute programări pentru vaccinul Pfizer până miercuri, după sincopele inițiale. Pentru bistrițeni platforma a pornit abia sâmbăta dimineața

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Locuitorii din Bistrița-Năsăud de peste 65 de ani  care doresc să se vaccineze au reușit să se înscrie în platformă individual sau prin intermediul aparținătorilor sau a medicilor de familie abia începând  de sâmbătă, în jurul orei 11,00. Probleme mari au fost cu bolnavii cronici din cauza listelor neactualizate. Profesorii și angajații instituțiilor din categoria celor esențiale s-au putut înscrie doar dacă angajatorul a înscris instituția în platformă.

Luni sunt programate în Bistrita-Nasaud 180 de vaccinări din a doua serie

Aceasta abia după ce o eroare a celor care au preluat bazele de date de la STS cu centrele de vaccinare a fost corectată în aplicație. Bistrițenii care n-au reușit să se înregistreze ieri si dis de dimineata pentru ca aplicația nu identifica initial  centrele de vaccinare din judet, au aflat de la operatorii call-centerului alocat care e problema. Directoarea Direcției de Sănătate Publică, Anca Andrițoiu a confirmat pentru Bistrița Express care a fost problema : ” Da, a fost o eroare, nu a fost doar Bistrița-Năsăud  în această situație, ci și alte judete, ne-am facut ceva probleme si căutam soluții alternative dimineață in caz ca nu se rezolvă, pentru ca avem deja vaccinurile pentru luni, însă s-a rezolvat problema. Deja pentru luni avem înscriși pentru vaccinare etapa a 2-a 120 la Bistrița(nn. policlinica) și 60 la Sanovil (centrul din Petru Ispirescu 14)”.

Probleme la înscrierea bolnavilor cronici

Dacă platforma înscrie automat locuitorii din Bistrița-Năsăud de peste 65 de ani , datorită recunoașterii vârstei după codului numeric personal, în schimb cu persoanele cronice sub 65 de ani înscrierea a fost cu cântec: unii au avut noroc, alții, pe care aplicația nu i-a identificat din registrele introduse de la nivel central, nu.

Medicii de familie, cei câțiva care au încercat sa introducă datele pacienților bolnavi cronici spun că a mers bine cu cei peste 65 de ani. În rest la cei sub 65 de ani  platforma i-a acceptat doar pe unii. Medicul de familie Otilia Tănase, vicepresedinta Asociației Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud spune că a reusit sa introducă în cursul zilei de sâmbătă inclusiv pacienți bolnavi cronici si ca in unele cazuri nu a avut succes: ” aveam un pacient pe care am încercat sa-l introduc cu boala cronică, dar nu l-a identificat si l-am introdus cu vârsta, ca avea 65 si am reusit. Medicul de familie spune că a întrebat că a ridicat această problemă și că de la DSP i s-a răspuns că STS reactualizeaza filtrele și va introduce bolnavii cronici după baza de date de la CNAS, pentru că  registrul în baza căreia se face filtrarea ar fi neactualizat.

Contactată de Bistrița Express directorul DSP Anca Andrițoiu spune că a cerut explicații la STS după ce a primit multe sesizări referitoare la bolnavii cronici, dar s-a și confruntat cu aceasta situație la DSP atunci când un coleg a încercat sa-și înscrie mama pacient oncologic sub 65 de ani și nu a reușit: Mi se s-a spus că se va remedia, si ca până atunci persoanele în această situație să ceară sprijin la call center pentru înscriere acolo cu ajutorul operatorilor” a spus Anca Andritoiu. După ce reporterul Bistrița Express i-a transmis ca operatorii call-center îi trimit tot la platforma pe bolnavii cronici care nu reușesc înscrierea, directorul DSP a spus că va cere explicații la responsabilii STS pentru aceasta situație.

A rezolvat cu operatorul de la call center

Consilierul local Cristian Munthiu, diagnosticat cu un diabet care a dus la amputarea în 2020 a labei piciorului și-a  încercat fără succes sansele cu platforma care i-a ejectat de fiecare data inscrierea după ce nu l-a indentificat drept bolnav cronic. În cele din urmă, după mai multe telefoane la numărul de call-center alocat judetului a reusit sa se înscrie si a fost planificat pentru ziua de miercuri: ” cred ca am avut noroc ca am insistat, cel care mi-a răspuns a treia oara, un militar de la Centrul din Bistrița a găsit soluția în cele din urmă si m-am înscris. Am fost planificat în data de 20 ianuarie la Sanovil, iar coincidența face că rapelul va fi exact la un an de la amputarea piciorului ” a explicat Munthiu pentru Bistrita Express.

Centre de vaccinare în primele zile doar în Bistrița

Locuitorii județului Bistrita-Năsăud care se înscriu în etapa a 2-a de vaccinare  se pot vaccina deocamdata doar în centrele din Bistrița până la operaționalizarea completă a celorlalte din județ. Invitat la Bex TV vineri, prefectul Stelian Dolha a explicat că celelalte centre se vor operaționaliza treptat, după publicarea  ordonantei de urgentă care reglementează alocarile pentru inființarea centrelor, de la plata personalului medical până la materiale si dotari (nr. ordonanța a fost adoptată vineri seara).

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu