Ceremonia militar religioasă dedicata celor 162 de ani de la Unirea Principatelor din Bistrița s-a desfășurat în Piața Unirii pe format restrâns, cu câteva discursuri oficiale și fără momentul de Hora Unirii, interzisă de măsurile antipandemice.
Prefectul Stelian Dolha a vorbit despre nevoia de unitate din societatea românească și a spus că și acum ca și în 24 ianuarie și toate momentele care l-au precedat este nevoie de unitate și nu de învrăjbire, de pragmatism și de solidaritatea tuturor forțelor bune din societate: “Chiar dacă an de an ne-am deprins să spunem că sărbătorim ”Unirea cea mică”, la vremea înfăptuirii, acum 162 de ani, ziua de 24 ianuarie a fost botezată simbolic ”ziua cea mare a veacului”. Așa a si fost. Iar modul în care s-a infăptuit ar putea sa ne fie model și astăzi. Crearea noului stat prin alegerea aceluiași conducător, pe Alexandru Ioan Cuza, de către adunările elective ale celor două principate a însemnat nu doar negocieri intense vreme îndelungată, ci mai ales trecerea peste orgolii politice pe care astăzi abia ni le putem imagina” .
Prefectul a vorbit și despre ecoul Unirii Principatelor pentru locuitorii din Bistrița și Năsăud și a evocat amintirile unui militar din Regimentul de granita, păstrate în Arhivele bistrițene : ” Pentru românii transilvăneni, pentru bistrițeni și năsăudeni ceea ce s-a întâmplat în 24 ianuarie 1859 a devenit un reper de speranță, a devenit convingerea că obstacolele care păreau de netrecut, pot fi depășite.
Ca sa înțelegem câtă speranță a născut ”ziua cea mare a veacului”în sufletele înaintașilor noștri merită menționate însemnările unui caporal din Regimentul de Graniţă, Vasile Eremia, păstrate în Arhivele bistrițene: Despre ziua de 24 ianuarie năsăudeanul scria câțiva ani mai târziu: “cu ea deodată a răsărit soarele mântuirii şi al emancipării naţionale, ea a deşteptat în piepturile româneşti, dorul fierbinte după o cultură naţională…şi mai presus de toate a pus baza mândrului regat român de azi, respectat şi preţuit după valoarea lui de toate statele europene”.
Dolha a făcut trimitere și la momentul de acum: ”Astăzi suntem într-un moment dificil, însă plin de sperantă. Am traversat împreună un an în care lumea, așa cum o cunoșteam, s-a schimbat.
Am realizat cât de importantă este unitatea și solidaritatea și la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge. Acum suntem în campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate și nu de învrăjbire. Avem nevoie de pragmatism și de toate forțele bune din societate. Avem nevoie mai mult decât niciodată de unitate.” a spus prefectul Stelian Dolha.
Primarul Ioan Turc a insistat în discursul său pe nevoia de a revaloriza sărbătorile noastre naționale, în așa fel încât să fie altfel receptate de opinia publică .
Dintre oficialități la ceremonii au fost prezenți: președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, subprefectul Eugen Curteanu, vicepresedintele CJ, Casmelia Tabără, deputatul PNL Diana Morar, deputații PSD Bogdan Ivan și Daniel Suciu, șefi de instituții deconcentrate: Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Naționale, Dorina Cicioc directorul Finanțelor Publice, Doina Sigmirean, directorul CJAS
Un comentariu
Motto:
„Unirea naţiunea a făcut-o”!
(Mihail Kogălniceanu)
Unirea Principatelor Române, din ianuarie 1859 cunoscută si sub numele de „Mica Unire”, a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Astfel, pe 5 ianuarie 1859, Adunarea electivă de la Iaşi a ales ca domn al Moldovei pe candidatul Partidei naţionale, Alexandru Ioan Cuza. Apoi, Adunarea electivă de la Bucuresti care şi-a deschis lucrările pe 22 ianuarie 1859, a avut loc sub presiunea a mii de oameni, mobilizaţi de tinerii unionişti, ce se adunaseră în faţa clădirii unde avea loc Adunarea. Această atmosferă incendiară a susţinut totodată pe reprezentanţii partidei naţionale care au convocat o şedinţă la hotelul „Concordia”, unde au hotărât să propună Adunării ca domn al Ţării Româneşti tot pe Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei. În dimineaţa zilei de 24 ianuarie, reprezentanţii Partidei naţionale au propus convocarea unei şedinţe secrete pentru desemnarea candidatului, care a fost acceptat în unanimitate, deputaţii conservatori fiind nevoiţi să cedeze voinţei poporului. Trecându-se la vot, toate cele 64 de buletine purtau numele celui ales la 5 ianuarie în Moldova, realizând astfel una din cele mai importante file din istoria românilor. Astfel, Alexandru Ioan Cuza devine domnitor al ambelor Principate, respectiv Moldova si Tara Românească. Au urmat apoi trei ani de complicate actiuni diplomatice externe pentru recunoasterea Unirii Principatelor. Abia in 1862 Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei au primit recunoastere internatională cu sprijinul nemijlocit al Frantei, respectiv al lui Napoleon al III-lea. In acelasi an 1862, când Principatele Unite au primit numele de „România”, Mihail Kogălniceanu avea să rostească memorabila frază „Unirea naţiunea a făcut-o”. Punând bazele României moderne, Unirea Principatelor din anul 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să se înfăptuiască la Alba Iulia, pe 1 Decembrie în anul 1918.
De cativa ani, mai exact din 2012, la Bistrita ziua de 24 Ianuarie se sarbatoreste într-un spatiu situat în Piata Unirii, dupa ce un primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP fără să stie că numele pietei se revendică de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Unirea Principatelor.
De aceea, noua administratie a Bistritei ar trebui să procedeze la ridicarea in Piata Unirii a unui monument simbol, evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 .
acest „Monument al Unirii” ar putea fi realizat sub in forma de obelisc placat cu marmură având înăltimea totală (soclul + obeliscul propriuzis) de 1918 cm . Obeliscul propriuzis se la soclu până în vârf ar trebui sa aiba 1600 cm (anul primei uniri sub Mihai Viteazul), iar împreuna cu soclul de la baza de 3,18 m sa se ridice la 1918 cm (anul Marii Uniri).
Pe trei dintre laturile obeliscului se vor amplasa efigiile din bronz ale domnitorilor Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand, iar pe cea d-a 4-a latura vor fi trecute numele delegatilor din Bistrita-Nasaud participanti la marea adunare din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.
Pe soclul monumentului se va putea monta un basorelief din bronz executat după imaginea fotografică a Marii Adunari de la Alba Iulia, avandu-i in prim- plan pe episcopii Iuliu Hossu si Miron Cristea .
Bustul lui Cuza din Piata Unirii trebuie sa fie mutat inapoi la IJP, cu atât mai mult cu cât chiar argumentele celui care a făcut această mutare idioată sunt tot atât de idioate si contradictorii: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara. Alexandru Ioan Cuza îşi merită locul într-o Piaţă a Unirii”.