Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul PNL Diana Morar anunță depunerea primului proiect legislativ. E vorba de un proiect reparator pentru controversatele modificari a legilor justiției făcută de PSD

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul liberal de Bistrița-Năsăud Diana Morar anunță depunerea primului său proiect legislativ. Este vorba de o inițiativă reparatorie, la controversatele modificari a legilor justiției făcută anii trecuți de PSD, una care vizeaza completele cu 3 judecatori impuse la judecarea în apel a cauzelor, cu revenirea la complete cu doi judecatori.

Practic propunerea legislativă a Dianei Morar, fostă secretară de stat la justiție  prevede revenirea la completele cu doi judecatori de anul viitor, în condițiile în care Guvernul a  amânat în 31 decembrie prin OUG  intrarea în vigoare a reglementării completelor cu 3 judecători pentru un an. Prevederea ar fi trebuit să intre în vigoare din 1 ianuarie 2021.

Prima mea inițiativă legislativă în Parlamentul României vizează modificarea și completarea art. 54 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și anume: începând din 1 ianuarie 2022, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători iar recursurile în format de 3 judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel” a scris deputatul liberal pe facebook/.

Diana Morar amintește că inclusiv  Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi alte forme de asociere din sistemul judiciar au dezaprobat  modificarea făcută în 2019: ”Scopul proiectului de lege este acela de a reveni la soluția legală conformă realității sistemului judiciar şi, totodată, de a scoate această situație din starea de incertitudine generată de actele normative de suspendare sau prorogare adoptate în ultima vreme.”

Diana Morar arată și că nici resursele umane din justiție nu permit reconfigurarea completelor: ”Numărul judecătorilor este unul redus în raport cu volumul de muncă efectiv al instanțelor şi încărcăturii de dosare în raport de fiecare judecător”.

Proiectul de lege  prevede ca termen de intrare în vigoare data de 1 ianuarie 2022, tocmai pentru că până atunci perioada e acoperită de un OUG.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu