Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză cerșetoarei din Pinticul Tecii împotriva Elveției nu poate fi considerat un precedent juridic, atrage atenția fostul președinte al CCR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Decizia pe care a obținut-o la mijlocul lunii ianuarie tânăra cerșetoare din Pinticu Tecii (județul Bistrița-Năsăud) la CEDO împotriva statului elvețian care a amendat-o cu 500 de euro și a închis-o pentru 5 zile   nu poate fi considerat un precedent, în sensul că cerșetorii n-ar mai putea fi amendați, atrage atenția fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Zegrean a explicat într-o emisiune la BEX TV că decizia CEDO nu i-a dat o adeverință acesteia că poate să cerșească, însă a subliniat că statele, în acest caz, cel elvețian, unde locuia temporar  trebuie să-i creeze condiții să poată trăi: ” CEDO, care este o instituția foarte importantă judecă procesele în  echitate, nu neapărat în legalitate. Sigur ca judecătorii au în vedere în primul rând dispozițiile din Convenția Europeana a Drepturilor și Libertăților Fundamentale din 1950 și tot de atunci funcționează și această curte care are sediul la Strasbourg… Decizia mi se pare corectă, pentru că în toate convențiile internaționale în care desigur și Elveția este parte , si noi suntem parte, se spune că statele au obligația să asigure populației condițiile unui trai decent. Și nu contează dacă ești în țara ta sau în altă țară. Daca au acceptat-o să traiască în Elveția statul elvețian era obligat să-i asigure condițiile unui trai decent”.

Fostul președinte al Curții Constituționale a daugat la BEX TV și că se așteaptă însă ca unii dintre  cei care cerșesc prin țările europene să încerce să se folosească de decizia Curții Europene: ”CEDO a  gandit corect, nu i-a dat o adeverință că poate să cerșească. CEDO a pedepsit statul elvețian pentru ca a amendat-o si nu i-a creat condiții să poată trăi. Dar nu creeaza un precedent. sa nu-si imagineaza nimeni ca femeia asta are voie sa cerșească pentru ca i-a dat CEDO un atestat pentru cerșit. Clar va fi folosită, si o sa vedeti o gramada care vor veni cu adeverințe ca au voie sa cersească. O să vedeți. Dar nu este așa” . Urmăriți aici ce a spus Augustin Zegrean.

Citește și cum s-a ajuns la decizia în favoarea tinerei cerșetoare din Bistrița-Năsăud și ce au luat în considerare judecătorii CEDO:

Femeia care a câștigat recent un proces la CEDO pentru o amendă primită pentru cerșetorie în Elveția e din Bistrița-Năsăud

Decizia favorabilă nu a oprit-o pe tânăra Sibianca Lăcătuș să ia din nou calea Europei, de data aceasta în favoarae Suediei, imediat după aflarea deciziei CEDO:. Citiți și:

Tânăra cerșetoare din Pintic care a câștigat la CEDO un proces contra Elveției a luat iar drumul occidentului

Share.

About Author

Lasă un comentariu