Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Deputatul Diana Morar despre proiectul exploatațiilor de porci: ”România riscă o amendă de 600 de milioane de euro dacă nu impune condiții de biosecuritate”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deputatul PNL Diana Morar intervine în disputa stârnită  de declarațiile fostului vicepremier Daniel Suciu care acuză MADR că le interzice micilor fermieri să  crească mai mult de 5 porci în gospodării . E vorba de ordinul ministrului Agriculturii nr. 24/2021, care se referă la exploatațiile de porci, aflat deocamdată în dezbatere publică.

Diana Morar explică ceea ce a scris si Bistrița Express : ordinul inițial a fost emis de fostul ministru al Agriculturii Petre Daea: ”  nu a mai intrat în vigoare din cauza situației politice de atunci, respectiv demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură. Rațiunile pentru care s-a dat Ordinul la acea dată au fost legate de neasigurarea în România a condițiilor de biosecuritate pentru creșterea porcilor, lucru care a dus la creșterea cazurilor de pestă porcină africană, ceea ce a afectat în mod definitoriu piața de carne” pentru a puncta: ”. De asemenea, România risca o amendă de 600 de milioane de euro, care trebuia plătită de la bugetul de stat, pentru nerespectarea măsurilor de biosecuritate”.

Deputata liberală  explică și de a revenit chestiunea în actualitate: ”Problema acestei reglementări a revenit în actualitate. Important de reținut este faptul că pentru majoritatea crescătorilor acest Ordin nu are niciun efect negativ. 98% nu cresc mai mult de 5 porci în gospodăriile țărănești, pentru consum propriu, sau au ferme comerciale. Ceilalți (2%), care cresc mai mult de 5 porci în gospodării, sunt obligați să respecte niște norme minime de biosecuritate pentru a se putea verifica mai ușor trasabilitatea animalelor. Pesta porcină africană se răspândește cel mai ușor prin transportarea animalelor bolnave dintr-un loc în altul și scoaterea lor la vânzare. Această activitate este specifică pentru puțini crescători de porci din România, cei mai mulți cresc porci în gospodării pentru consum familial.Măsura vine și în sprijinul eradicării pestei porcine africane, pentru diminuarea pierderilor financiare și relansarea creșterii porcilor în România, știut fiind faptul că doar 25% din consumul de carne de porc este din producție internă, 75% reprezentând consum de carne din import”.

Diana Morar spune și că nu se schimbă nimic pentru cei care cresc porci în gospodării: ”Așadar, nu se schimbă nimic pentru cei care cresc porci în gospodării în vederea consumului familial și nici pentru cei care au ferme și respectă normele în vigoare (98%).”.

Citeste ce a scris Bistrița Express după postarea deputatului Daniel Suciu:

Ipocrizie, marca PSD : singurul ordin de ministru cu reducerea numărului porcilor din gospodărie a fost semnat de Petru Daea. Ghici cine era vicepremier

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu