Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean crede că există șanse foarte mari ca un eventual atac la CCR pe proiectul desființării pensiilor speciale, votat ieri de camerele reunite ale Senatului și Camerei Deputaților să nu treacă de data aceasta de Curtea Constituțională. Există și o explicație avansată de fostul președinte: banii care-i primeau foștii parlamentari se numesc îndemnizații și nu pensii speciale, iar asa zisa retroactivitate invocată de unii nu înseamnă că li se cere banii primiți înapoi, deci nu se susține
”Aceste sume despre care vorbim nu, nu erau pensii, erau indemnizații, ei au pensia lor contributivă, care li s-a calculat și care o primesc în continuare. După cum e scrisă legea, nu ar fi motive ca la Curtea Constituțională să fie respinsă l. Faptul că nu se mai plătesc în viitor, nu înseamnă că legea retroactivează, daca i-ar pune să dea banii înapoi pe care i-au primit până acum, atunci ar fi o problemă: au modificat legea și au dat îndemnizații, cum tot ei au venit și le-au luat” a explicat Augustin Zegrean pentru Europa FM.
Dacă foștii parlamentari pot rămâne ușor fără îndemnizații, în schimb, fostul președinte al Curții Constituționale crede că militarii, magistrații, polițiștii și alte categorii profesionale care mai primesc pensii speciale n-au motive de îngrijorare: ”Sunt legi diferite, legea privind statutul deputaților și senatorilor este o lege specială. Este o lege adoptată de Camerele reunite, celelalte, privind alte categorii sociale, se votează legile în Parlament, sunt două Camere separate, au cu totul alt regim. Asta s-a intâmplat anul trecut când prin aceeași lege au vrut sa rezolve si indemnizațiile și pensiile tuturor. Și de aceea legea aceea fost considerată neconstituțională.
Întrebat dacă pot sta liniștite celelalte categorii, Augustin Zegrean, el însuți fost parlamentar a făcut o glumă: ” Este o vorba in tara asta, nimeni nu trebuie sa stea linistit câtă vreme Parlamentul este în sesiune”.