Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Cum se fâsâie o gulgută de an electoral: așa de mic a fost bugetul județului pe 2020, că acum se chinuie să distribuie excedentul de milioane

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a votat în ședința de joi cum să distribuie o parte din  excedentul bugetar de la finalul anului 2020, aproape 69 de milioane de lei adică banii care-au rămas necheltuiți din ” cel mai mic buget din istoria recentă a  CJ” după cum îl descria la început de an electoral Radu Moldovan.

După ce în urmă cu un an Radu Moldovan  tuna și fulgera într-o conferință de presă că Guvernul i-a pedepsit pe locuitorii din Bistrița-Năsăud cu cel mai mic buget, mai mic cu 29 de milioane față de cel din 2019 (vezi: Cu minus 29 de milioane de lei, bugetul Bistriței-Năsăud pe 2020 a fost adoptat de legislativul județean ) acum Moldovan nu mai suflă o vorbă și redistribuie banii pe care județul  n-a fost în stare de fapt să-i cheltuiască. ”Chiar dacă actualul Guvern a decis să-i pedepsească pe locuitorii județului nostru, am restrâns cheltuielile și am prioritizat proiectele, pentru a ne atinge obiectivul: continuarea investițiilor pentru oameni și dezvoltarea întregului județ Bistrița-Năsăud” spunea în ianuarie 2020 Radu Moldovan. Acum a facut sedință ca să redistribuie 5,5 milioane din 69 de milioane de lei, din care o parte o parte o reprezintă chiar fonduri la dispoziția Guvernului rămase din 2020.

La încheierea exerciţiului financiar pentru anul 2020, judeţul Bistriţa-Năsăud a înregistrat un excedent bugetar în sumă totală de 67.986,62 mii lei. Din excedentul bugetar în sumă totală de 67.986,62 mii lei, suma de 5.861,34 mii lei este aferentă bugetului local şi poate fi utilizată ca sursă de finanţare pentru cheltuielile secţiunii de dezvoltare, iar suma de 62.125,28 mii lei, care provine din sume alocate cu destinaţie, se va utiliza în cursul anului 2021 cu aceeaşi destinaţie pentru care au fost acordate aceste fonduri”, se precizează în raportul anexat la proiectul de hotărâre atasat.

Din banii redistribuiți joi  peste 2,61 milioane lei vor merge către  finanțarea lucrărilor exterioare  complexului sportiv din cartierul Unirea, cel cu Sala Polivalenta, care ar fi finanţat prin Compania Naţională de Investiţii. În plus CJ la solicitarea presedintelui Moldovan transferă 350 de mii de lei pentru studii pentru construcția Stadionului tot de acolo, 734 de mii pentru un drum în aceeasi zonă, Alţi 850.000 de lei sunt alocați pentru achiziţia unui teren necesar pentru construirea unei staţii de tratare mecanico-biologică pentru Aquabis., iar 670  de mii pentru documentații tehnice pentru reabilitarea Castelului Comlod.

Guvernul liberal a permis ca banii necheltuiți la final de an să ramână în bugetul UAT-urilor

Interesant este și că permisiunea de a reporta banii necheltuiți la sfârșitul anului de UAT-uri în bugetul anului următor a venit doar odată cu Guvernul Ludovic Orban, pentru că până atunci, în timpul guvernelor PSD  banii necheltuiți obținuți din surse bugetare naționale se întorceau după 31 decembrie la bugetul de stat.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu