Premierul unui Guvern de coaliție riscă ruperea acesteia dacă schimbă miniștrii fără acordul partenerilor și în plus primul ministru poate cel mult, conform Constituției, să-i propună presedintelui țării înlocuirea miniștrilor, însă nu-i poate schimba de unul singur, a explicat la B1 TV fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.
Ex-presedintele CCR a fost întrebat în contextul în care premierul Câțu și Ludovic Orban pe de o parte s-au contrazis cu vicepremierul Dan Barna pe de altă parte pe tema modului în care poate fi revocat un ministru. În timp ce primul ministru a spus că e apanajul său evaluarea miniștrilor, pe care cel mai probabil o va face la sfârșitul verii și eventuala lui înlocuire. Barna a spus în schimb că fiecare partid își va evalua proprii miniștri., iar decizia remanierii o va lua USR-PLUS în cazul propriilor miniștri
“Dacă vor să păstreze coaliţia, atunci trebuie să respecte termenii înţelegerii, dar nu încălcând Constituţia”, a spus Augustin Zegrean
În privința revocării miniștrilor Zegrean a explicat: ” În situaţia asta trebuie citite trei articole din Constituţie – 85, 106, 107 – în articolul 106 se spune în ce situaţii se pierde calitatea de ministru, şi una dintre ele este revocarea. Revocarea nu este atributul exclusiv al prim-ministrului, el doar propune preşedintelui revocarea unui membru al Guvernului. În caz de remaniere, aşa spune Constituţia, în articolul 85, preşedintele numeşte şi revocă la propunerea prim-ministrului. Sigur că, acum fiind vorba de coaliţie, eu nu ştiu ce înţelegere au ei între ei, dacă au o înţelegere că în momentul în care partidul care a propus un ministru vrea să-l revoce, cere prim-ministrului revocarea şi acesta este obligat să o facă. Trebuie să respecte înţelegerile”, a precizat Zegrean.
Schimbarea miniștrilor -sport național la români
Întrebat la același post tv de ce crede că în România se pune atat de des problema schimbării unor miniștri, Zegrean, fost senator si deputat a răspuns: ”Din momentul în care se pune pe scaun un ministru, se vorbeşte despre schimbarea lui, nu e prima dată. Eu îmi amintesc de foarte mulţi prim-miniştri care, din momentul în care au fost votaţi de Parlament, deja lumea vorbea despre cât vor rezista acolo. Au rezistat până la capăt, n-am avut până acum alegeri anticipate, s-au mai schimbat prim-miniştri, dar nu s-a ajuns la alegeri anticipate, deci vor avea grijă şi de această dată să nu ducă ţara la alegeri anticipate”,.
“
Întreaga discuție a început săptămâna trecută când şeful Executivului, Florin Cîţu, a anunţat că, în vară, se va face o primă evaluare a miniştrilor, de către “singurul premier”, urmând ca, dacă execuţia bugetară este “foarte proastă”, va fi posibil “să avem nevoie de un alt expert”.
Un comentariu
Apoi maaai PNL-istilor, ” prosti ” au fost cei care sa-u asociat cu voi, ca de la inceput n-au scris in ” conventie ” ca oadata numiti ministrii in anumite posturi, asa raman si ca fara acordul liderilor acestor grupuri, nu-i mai puteti ” remania ” … Pai, n sunt fan al acestora , dar are dreptate Dan Barna, sau oricare alt ” aliat ” … Este atributul primului-ministru mai… dar adjunctii acestuia ce au (?) … ( ” paduchi … ” ) ? Doara nu i-ati pus acolo doar asa de … ” paparude ” ? Si totusi chiar asa au crezut ” aliatii “… ca NU VOR FI … doar ” praful de pe toba ? … ?!