Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Adio ”Tomata”. Programul lui Daea se transformă în ”legume în arii protejate”. Câți bistrițeni au beneficiat anul trecut

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Programul Tomata, inaugurat de Petru Daea în 2017 prin care se asigurau subvenții pentru cultivatorii de roșii care nu va mai funcționa din acest an. Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat astăzi la Digi 24 că locul acestui program, va fi luat de un altul, extins și la alte categorii de legume cultivate în solarii.

Oros spune că ”Tomata” nu și-a atins scopul, acela de a stimula cultivatorii de roșii, dovada fiind importurile si mai mari pentru acest produs decât cele de dinainte de acest program, dar și fraudele mari descoperite:    ”Dacă ne uitam pe date, producția de tomate a scăzut cu 5%, iar  importurile au crescut. Și atunci am venit cu aceasta modificare, de anul acesta. Vor intra și alte legume în Program. Vom stabili care legume vor intra împreună cu asociatiile cultivatorilor. Vom face programul mult mai greu de fraudat. Într-un singur județ am gasitla verificări (nota red Olt) 418 dosare fictive pe Tomata. Programul era ușor de fraudat pentru că totul era intr-un excel . Nu stăm să ne plângem de mila, ci trebuie să ne facem unul mai serios” a mai spus Adrian Oros la Digi 24.

El a ținut să precizeze și că oricum sunt la dispoziție subvenții în continuare de 150 de mii de euro pentru agricultorii care vor sa construiasca sere.

Abia 8 fermieri din BN au fost eligibili anul trecut pentru ”TOMATA”

Programul Tomata a avut în 2020 abia 8 beneficiari din județul Bistrița-Năsăud , după ce restul până la 27 nu au reusit sa asigure eligibilitatea, după ce a fost eliminat anul trecut ciclul 2 cu valorificarea (cel din vară până-n toamnă).

Ar fi un lucru benefic sa se dea pentru toate legumele în spații protejate. Si noi am avut discuții cu ministrul si asta am cerut. Să vedem ce bani vor fi. Bine face, pentru ca intr-un solar nu se cultivă numai roșii, ci si ardei gras, ardei kapia, vinete, varza. În principiu ar fi bine sa mearga în continuare” a explicat pentru Bistrița Express directorul DADR Bistrița-Năsăud, Nuțu Tabără.

 

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu