Ai o știre? Sună-ne pe TELEFON 0787-894941 sau trimite-ne un mesaj pe WhatsApp!

Mii de doze din lotul AstraZeneca pus acum în carantină au fost folosite pentru vaccinare în Bistrița-Năsăud. Nu s-au semnalat probleme la cei imunizați

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

În județul Bistrița-Năsăud au ajuns luna trecută  2400 de doze din lotul AstraZeneca  retras aseara  de la vaccinare de Centrul Național pentru Coordonarea Vaccinării. E vorba de lotul de vaccinuri ABV2856, pentru care s-au semnalat suspiciuni în Italia și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului face acum investigatii în paralel cu alt lot suspendat de 9 țări europene, care însă nu a ajuns în România.

Toate cele 2400 de vaccinuri  care au ajuns în Bistrița-Năsăud din 81000 intrate în țară  în 7 februarie din lotul în cauză au fost folosite pentru imunizare în Centrele din Bistrița (SVSU) și Beclean în prima parte a lunii. Potrivit directorului DSP Anca Andrițoiu toate dozele au fost injectate, astfel că nu mai exista doze care sa fie oprite temporar de la imunizare. Directorul DSP spune însă cu nu au fost semnalate probleme legate de aceste vaccinări si că este exclus ca la rapel, programat pentru Astra Zeneca începând abia din 12 aprilie,  sa  mai fie folosite doze din același lot: ” Practic a fost lotul acela din Austria pe care l-au legat de cazurile cu tromboza. Acela a fost retras cu totul,  la noi în țară  lotul acela nu a fostadus. În paralel în Italia s-au facut niste legaturi cu niște cazuri, nu legate de tromboză, dar care nu s-au confirmat încă. Acum, Agentia Europeana a Medicamentului face cercetari. Preventiv, la noi în țară, s-a pus în asteptare lotul acela la DSP-uri pana  se lamureste care e problema. În Bistrita-Nasaud avem alt lot acum, pentru ca acela s-a epuizat atunci . E dreptul oamenilor sa hotărasca ce fac. Cine doreste sa se vaccineze se vor vaccina cu alt lot de Astra Zeneca”.

Lotul ABV2856 a ajuns în România în număr de 81.600 de doze, dintre care au fost utilizate 77.049 de doze cu distribuție în 22 de judete, printre care  și Bistrița-Năsăud.

”În ceea ce privește lotul ABV5300, din care 1,6 milioane de doze au fost distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, România NU a primit doze din acest lot” scrie Digi 24.

Joi seara CNCAV, INSP, Ministerul Sănătății,  și agenția Naționala a Medicamentelor a avut o reuniune de urgență în care a fost analizată situația celor două loturi de vaccinuri. ”Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului; Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România; Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat ” precizează comunicatul Comitetului Național de Coordonare a Vaccinarii. 

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, precizează CNCAV.

„Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin
și evenimentele adverse raportate”, reamintește CNCAV.

 

Share.

About Author

Lasă un comentariu